Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nastojeći na sve načine ojačati svoje slabašno gospodarstvo mala bivša sovjetska republika Kirgistan proglasila je sebe za novi dom Djeda Mraza.


Navodeći kako je nedavno tvrtka SWECO utvrdila da bi djed Mraz trebao živjeti u Kirgistanu jer bi tako najučinkovitije mogao dostaviti Božićne darove, dužnosnici ove uglavnom muslimanske zemlje su vrlo brzo odlučili iskoristiti to otkriće.

Vezani članci Darijo Brzoja - Vrijeme - 2 Vraća se prava zima, polarna zračna masa se spušta preko Europe: Snijega će biti i na moru, a ponegdje će napadati i do 30 centimetara Zagreb - Promjena vremena Iz DHMZ-a poslali upozorenje: Stiže nova velika promjena vremena sa snijegom, tučom i jakim vjetrom

Oni su planinskom vrhu dali ime Mount Santa Claus, pridružujući tako Djeda Mraza utemejitelju SSSR-a Vladimiru Iljiču Lenjinu i bivšem ruskom predsjedniku Borisu Jeljcinu koji također imaju svoje planinske vrhove.

Kirgistan je 2008. proglasio godinom Djeda Mraza, a u ljeto namjerava organizirati kongres Djeda Mraza. Ta zemlja također namjerava organizirati godišnje igre na kojima bi se Djedovi iz cijeloga svijeta oprobavali u penjanju uz dimnjak, utrkama saonica i kićenju božićnog drvca.

- Želimo razviti turizam, a Djed Mraz je je idealan brand da bi se to postiglo, rekao je Nurhon Tadžibajeva, dužnosnica u kirgistanskoj turističkoj zajednici.

U većini zapadnih zemalja drži se da Djed Mraz ili Djed Božićnjak živi na Sjevernom Polu. SWECO, međutim, smatra, a kirgistanski dužnosnici objeručke prihvaćaju, da bi ukoliko bi se smjestio u središnjoj Aziji i započeo svoj tradicionalni put na Badnjak prema zapadu on imao učinkovitiju rutu za isporuku poklona.