Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Japan želi nacionalizaciju

Kinu bi razbjesnio japanski otkup spornih otoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan želi od privatnih vlasnika kupiti skupinu otoka oko kojih se spori s Kinom, rekao je vladin dužnosnik u ponedjeljak, dan nakon što je kineski predsjednik Hu Jintao upozorio Tokio neka se suzdrži od "pogrešnih odluka" koje zadiru u kineski suverenitet.

Japan želi čim prije moguće nacionalizirati nenastanjene otoke u Istočnokineskom moru te njima mirno i stabilno upravljati, rekao je prvi potpredsjednik vlade Osamu Fujimura.

Kina i Japan, drugo i treće gospodarstvo svijeta, odavna se spore oko otoka koje Japanci nazivaju Senkaku, a Kinezi Diaoyu. To je područje bogato ribom, a moguće i prirodnim energentima.

Kupnjom otoka "zemljište, koje je dio japanskog teritorija prelazi iz privatnog vlasništva u državno i ne bi trebalo izazvati problem s drugim zemljama", rekao je Fujimura te istaknuo: "Ne želimo da se pitanje otoka Senkaku odrazi na cjelokupne kinesko-japanske odnose".

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

>> Japanci u završnoj fazi preuzimanja otoka u Istočnom kineskom moru

Kina, međutim, ne misli tako i kineska televizija CCTV u ponedjeljak je citirala Huovu izjavu da je plan Japana "o kupnji otoka u svakom slučaju nezakonit i nevažeć".

Hu je to rekao u nedjelju japanskome premijeru Yoshihiku Nodi na marginama summita udruge zemalja APEC-a (Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje) u ruskome gradu Vladivostoku. "Japan ne smije donositi pogrešne odluke", rekao je Hu.

Japanski mediji nagađaju da bi se cijena kretala oko 2,05 milijarde jena (ili 20,55 milijuna eura). (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene