Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istaknuli svoj suverenitet

Japanci u završnoj fazi preuzimanja otoka u Istočnom kineskom moru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanska je vlada u završnoj fazi pregovora o preuzimanju skupine malih otoka u Istočnom kineskom moru u javno vlasništvo, rekao je japanski premijer Yoshihiko Noda u petak istaknuvši polaganje prava njegove zemlje na suverenitet nad tim otocima.

Otoci su u središtu ozbiljnog diplomatskog spora između Japana i Kine koji je povremeno dovodio do nasilnih javnih prosvjeda. Nenaseljeni otoci, u Japanu zvani Senkaku a u Kini Diaoyou, u privatnom su vlasništvu jedne japanske obitelji.

U travnju je guverner Tokija Shintaro Ishihara pokrenuo javnu inicijativu za prikupljanje novca za kupnju otoka u ime vlasti tokijske regije što je izazvalo nove napetosti između Japana i Kine oko suvereniteta na tom području.

Ovotjedna izvješća japanskih medija najavljuju da su japanske vlasti sklopile 26,1 milijun dolara vrijedan ugovor o kupnji otoka od privatnih vlasnika.

U razgovoru za CNN u petak Noda nije želio govoriti o iznosu koji će vjerojatno biti isplaćen za otoke, na koje i Tajvan polaže prava, zbog osjetljivosti tog pitanja. Noda je, međutim, rekao da su razgovori u "konačnim fazama" te se nedvosmisleno izjasnio o tome kome sporni otoci pripadaju.

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

>> Clinton pozvala Peking na pregovore s JI Azijom zbog otoka

"Otoci Senkaku su neodvojivi dio japanskog teritorija, povijesno kao i po međunarodnom pravu, tako da ne postoji teritorijalno posezanje između dvije zemlje", rekao je. "Sada je to pitanje vlasništva, posjeduju li otoke pojedinci, uprava Tokija ili država. I mislim da moramo jasno i čvrsto to stajalište objasniti kineskoj strani".

Njegovi komentari vjerojatno će izazvati nezadovoljstvo Pekinga koji je svoju posljednju ljutitu izjavu o tom pitanju objavio u srijedu.

"Želim ponovno naglasiti da je bilo kakva jednostrana akcija Japanaca glede Diaoyua ilegalna i nevažeća", rekao je Hong Lei, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova. "Pozorno pratimo razvoj i poduzet ćemo potrebne mjere kako bi obranili naš suverenitet", rekao je Hong.

Kinesko ministarstvo u petak, međutim, nije odgovorilo na zahtjev da komentira posljednje informacije, izvijestio je CNN. Otoci, smješteni između Tajvana i Okinawe, nalaze se u bogatom ribolovnom području a vjeruje se i da je to područje bogato naftom. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene