Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik sada ima plaću od 12.300 kuna.


Kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu, ali i svim ostalim javnim službenicima danas je stigla vesela vijest - dobili su povišicu.

Vezani članci U uredu Smanjili mu plaću jer je predugo sjedio na toaletu: Nije znao da ga snimaju, zabilježen je svaki odlazak Brodotrogir - 2 Deblokiran račun Hrvatske brodogradnje Trogir- SCT uplatio pet milijuna kuna

Ovo je prva povišica u javnoj službi u Kini od 2006. godine. Kako piše China Daily, Xijeva je plaća skočila sa sedam na 11 tisuća juana, što je 12.300 kuna.

Javnim službenicima na dnu platne ljestvice plaća će sada biti 1300 juana, odnosno 1385 kuna.

Mala plaća jedan je od razloga što sve više Kineza napušta javnu službu, piše China Daily. Njima je plaća samo jedna od komponenti ukupnih primanja, jer dobivaju i različite dodatke s obzirom na specifičnosti položaja, ali ti dodaci, iako nisu zanemarivi, nisu ni posebno visoki.

Posao u javnoj službi dugo je u Kini bio prestižan jer su si zaposlenici raznim olakšicama i koruptivnim praksama mogli uljepšati život.

Biste li poslušali savjete jednog od najbogatijih ljudi?

Otkako je Xi postao vođa partije u studenome 2012. i predsjednik države u ožujku 2013., u Kini traje velika borba protiv korupcije, a sudovi su puni predmeta protiv pohlepnih službenika, od sitnih do krupnih riba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook