Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 17 tisuća zaraženih

Kina optužuje SAD: "Umjesto da ponude pomoć, nakon izbijanja epidemije širili su paniku i strah"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sagrađena u samo osam dana, kineska bolnica za liječenje osoba zaraženih novim koronavirusom u Wuhanu, epicentru epidemije, počinje u ponedjeljak primati nove pacijente, objavili su državni mediji.

Bolnica Huoshenshan (ili 'planina boga vatre') opremljena je s 1000 kreveta za pacijente u kojih je zaraza potvrđena i sagrađena je kako bi se ublažio pritisak na druge bolnice u gradu u kojem se virus širi.

Pročitajte i ovo SAD šalje vojnu pomoć Ukrajini Rat u Europi SAD najavio novu vojnu pomoć Ukrajini: Stiže oružje vrijedno šest milijardi dolara 38. obljetnica nuklearne katastrofe u Černobilu Prošlo je 38 godina Obljetnica velike katastrofe: Može li se Černobil dogoditi opet?

Epidemija je do sada usmrtila 361 osobu, a zaraženo je više od 17.000 u Kini te najmanje 171 osoba izvan nje.

U pokrajini Hubei, u kojoj se nalazi grad Wuhan, zaraženo je više od 11.000 ljudi, objavila je u ponedjeljak državna televizija.

Bolnica Huoshenshan sagrađena je po uzoru na bolnicu u Pekingu podignutu 2003. godine za pacijente pogođene SARS-om (teški akutni respiratorni sindrom).

Više od 7500 radnika sudjelovalo je u gradnji brzinski podignute bolnice u Wuhanu, na kojoj su radovi počeli 25. siječnja i zgotovljeni za vikend.

Kina gradi i drugu bolnicu u Wuhanu, u kojoj će se također liječiti pacijenti zaraženi koronavirusom. Ta će bolnica imati 1600 kreveta, zvat će se Leishenshan ('planina gromovnika'), a trebala bi biti završena 5. veljače.

Kina: "SAD je širio paniku nakon izbijanja koronavirusa"

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da su "Sjedinjene Države svojim postupcima stvarale i širile paniku nakon izbijanja epidemije koronavirusa u Kini umjesto da ponude bilo kakvu važniju pomoć"

Sjedinjene Države bile su prva država koja je objavila djelomično povlačenje svog diplomatskog osoblja i prva koja je nametnula ograničenja za putovanja kineskim turistima, rekla je glasnogovornica ministarstva Hua Chunying.

"Sve što su učinili samo je stvorilo i širilo strah, a to je loš primjer", rekla je Hua na brifingu.

Kina se nada da će države donijeti prosudbe i dogovore koji su razumni, doneseni u miru i na temelju znanosti, kazala je.

Brojne države evakuiraju svoje građane iz Kine, mnoge su prekinule letove, a Rusija je objavila da prekida i željeznički promet prema Kini.

Washington je zabranio ulazak na američki teritorij svima koji nisu američki državljani, a dolaze iz Kine te je preporučio svojim državljanima da ne putuju u Kinu i da je napuste ako su u njoj.

Ta je mjera izazvala veliko nezadovoljstvo za brojne Kineze i strance koji su u Kini i ne mogu se vratiti na posao, na sveučilište ili turistički putovati u SAD.

"Američka vlada nije nam dosad dostavila nikakvu znatniju pomoć", rekla je Hua Chunying i napomenula da je primila medicinskih materijal iz desetak zemalja kao što su Francuska, Japan, Turska, Pakistan, Iran, Rusija, Velika Britanija.

Kini su hitno potrebne medicinske maske, zaštitne naočale i zaštitni kombinezoni, rekla je.

Štrajk medicinskih djelatnika u Hong Kongu

U ponedjeljak su stotine medicinskih djelatnika počele štrajkati u Hong Kongu tražeći od vlade da zatvori granicu prema Kini i tako spriječi širenje koronavirusa i olakša pritisak na zdravstveni sektor.

Savez zaposlenih u zdravstvu, koji ima oko 18.000 članova, rekao je da je 2400 radnika u štrajku, unatoč pozivima vlade da to ne čine.

U Hong Kongu je 15 potvrđenih slučajeva novog koronavirusa.

Zbog širenja koronavirusa cijene dionica oštro su pale na kineskim tržištima, prvog radnog dana nakon produženih novogodišnjih praznika izbrisano je više od 400 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica.

Kineska središnja banka smanjila je repo stopu za 0,10 postotnih bodova i ubrizgala na tržišta oko 174 milijarde dolara kako bi poboljšala likvidnost.

Peking je također poručio da će pomoći kompanijama koje proizvode vitalno važne proizvode kako bi pokrenule proizvodnju što je prije moguće.

Vlada je pokušala umiriti zabrinutost za kinesko gospodarstvo.

"Uvjereni smo i sposobni na najmanju moguću mjeru svesti učinak epidemije na gospodarstvo", rekao je Lian Weiliang, zamjenik voditelja Nacionalnog povjerenstva za razvoj.

Malezija i Singapur također su izrazili zabrinutost zbog posljedica epidemije na gospodarstvo jer su vlade tih zemalja objavile da planiraju pomoći poduzećima koja su se našla u nevolji zbog pada turizma iz Kine.

Rusija evakuira svoje građane

Rusija u ponedjeljak planira evakuaciju svojih građana iz Wuhana te je obustavila izravne putničke vlakove prema zemlji u kojoj se broj žrtava koronavirusa popeo na 361.

Rusija, čija je granica s Kinom dugačka 4300 km, objavila je prva dva slučaja zaraze virusom prošli tjedan, jedan u sibirskoj regiji Tjumenj, a drugi u regiji Zabajkalski na krajnjem istoku zemlje. U oba slučaja radi se o građanima kineske nacionalnosti.

Ruske zračne obrambene snage, koje su dio oružanih snaga, počinju evakuirati ruske građane iz Wuhana i pokrajine Hubei u ponedjeljak. Ondje je više od 600 Rusa, rekla je potpredsjednica vlade Ruske Federacije Tatjana Golikova.

Moskva je već obustavila izravne letove u Kinu, a ruske željeznice obustavile su putničke vlakove u zemlju od ponoći.

Posljednji vlak iz Pekinga u Moskvu ušao je u Rusiju prazan, s obzirom na to da je svih 136 putnika zaustavljeno na rusko-kineskoj granici, izvijestila je novinska agencija RIA te dodala da su svi putnici kineske nacionalnosti.

Zahtjev za medicinskim maskama porastao je u moskovskim ljekarnama, izvijestile su novine Vedomosti u nedjelju nakon obilaska ljekarni u tom 12-milijunskom gradu, s time da u mnogima nedostaje maski.

Na moskovskom aerodromu Domodjedovo, jednom od tri glavna odredišta za međunarodne letove, granični službenici nosili su u nedjelju navečer maske i rukavice, rekao je svjedok agenciji Reuters. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene