Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rapidan porast zaraženih

Kina: Svakog sata rodi se jedno dijete zaraženo sifilisom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svakog sata u Kini se rodi jedno dijete zaraženo sifilisom, jednom od najraširenijih bolesti u svijetu.

Iako je to bakterijska infekcija koju je lako liječiti i skoro je nestala u Kini prije 50 godina, trenutno je to najčešća bolest, koja se prenosi seksom, u najvećem gradu Šangaju. Prema studiji objavljenoj u engleskom Journal of medicine, najčešći prijenosnici epidemije su prostitutke, ali i gay te biseksualni muškarci, od kojih su mnogi oženjeni i imaju djecu. Zbog zapanjujućeg ekonomskog rasta, poslovni ljudi ali i migrantski radnici imaju sve više novca zbog čega mogu platiti nesiguran seks.

Pročitajte i ovo Lana i Zayn poginuli su, majka i stariji brat bore se za život tragedija u Americi VIDEO Pijana vozačica zabila se u ljude koji su slavili dječji rođendan: Poginuli su Lana (8) i njezin brat, puno je ozlijeđenih Kolesterol Liječnici upozoravaju Zabrinjavajući podaci: Sve je više djece s povišenim kolesterolom

Za razliku od drugih seksom prenošenih bolesti, ako se ne liječi, sifilis može dovesti do smrti. Unatoč tome da je dovoljan penicilin, koji nije skup, mnogi ni ne osjete simptome, pa ni ne znaju da su zaraženi, javlja Yahoo News. 'U 50.-ima i 60.-ima u Kini je sifilis bio veoma rijedak. Broj novih slučajeva je rapidno porastao. Čak i jedno dijete zaraženo sifilisom u Kini je nedopustivo', rekao je liječnik Joseph Tucker, specijalist za infekcijske bolesti na Sveučilištu Sjeverna Karolina. Pošto kineske trudnice ne trebaju ići na rutinske preglede, prijenos je s majke na dijete sa 7 porastao na 57 slučajeva na 100.000 poroda između 2003. i 2008. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene