Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina je stala u obranu ruskih parlamentarnih izbora, na kojima je stranka Vladimira Putina odnijela veliku pobjedu, priopćivši da rezultati izbora odražavaju volju ruskog naroda.


Kineska reakcija u suprotnosti je s onima SAD-a i Europske unije koje zahtjevaju da Rusija istraži navode o prijevari. Naime, oporbene stranke su izjavile da su izbori održani u nedjelju bili obilježeni prijevarama u korist Putinove stranke Jedinstvena Rusija.

Vezani članci Poštanski sandučić, ilustracija Lažna bankarica operira po kućama: Pogledajte kako je prevarila vremešnog muškarca, ostao bez nekoliko desetaka tisuća kuna Dopisivanje, ilustracija Upoznala ga preko interneta i uplatila mu pola milijuna kuna. Posumnjala tek kad se prestao javljati

Međutim, Kina je pružila potporu ovim izborima.

"Izbori su prošli glatko", rekao je kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang na redovitoj tiskovnoj konferenciji. "Kina smatra da je to bio izbor ruskog naroda".

Putin je odbacio kritike glede izbora nazvavši pobjedu Jedinstvene Rusije, koja je osvojila više od 64 posto glasova, legitimnim izražavanjem javnog povjerenja.

Odnosi Rusije i Kine bili su desetljećima opterećeni međusobnim nepovjerenjem iz radoblja Hladnog rata, ali su proteklih godina dvije zemlje pronašle zajedničke interese za unapređenje suradnje, posebice na području plina i nafte.