Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Kini je u srijedu počelo 14-dnevno godišnje zasjedanje Narodne skupštine, čiji će se sudionici ove godine usredotočiti na ekonomske mjere kako bi pokušali održati pod kontrolom inflaciju i proširiti dobrobit od razvoja na ruralna područja.


Među 3.000 zastupnika koji su prisustvovali otvaranju skupštine su kineski predsjednik Hu Jintao, premijer Wen Jiabao i drugi visoki partijski čelnici.

Vezani članci Milan Bandić Bandić zastupnicima preporučio "Rat i mir", odbio odgovoriti onima koji ne razumiju investicije. Nabrojio i prioritete za idući mandat Slika nije dostupna Prekinuto zasjedanje parlamenta RS zbog međusobnog napadanja zastupnika

Wen je podnio izvješće o radu vlade tijekom 2007. i istaknuo ključne točke ekonomske politike predviđene za ovu godinu, kojima se predviđa ekonomski rast od osam posto te zadržavanje inflacije na prošlogodišnjoj stopi od 4,8 posto.

Kinezi tvrde da je bruto domaći proizvod prošle godine porastao za 11,4 posto, što je najviši postotak od 1994.

Wen smatra da je inflacija najveća briga stanovništva i jedno od ključnih pitanja kada je riječ o ekonomskom razvoju zemlje. "Sve veća razlika u razvoju između urbanih i ruralnih regija još nije dobro obrađena tema," rekao je.

Od zastupnika će se tijekom skupštine tražiti prihvaćanje stranačke liste kandidata koji bi trebali biti imenovani na još upražnjena mjesta te rasprava o reizboru Hua, Wena i drugih vodećih čelnika na vodeća mjesta u vladi.