Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prizivaju prisebnost i suzdržanost

Pružili ruku mira: Kina želi posredovati u smirivanju sukoba na Bliskome Istoku

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nakon što su započeli uzajamni napadi između Irana i Pakistana, Kina je izrazila nadu da sukob neće eskalirati te se ponudila kao posrednik u pregovarateljskim razgovorima među svojim "prijateljskim zemljama".

Kina se ponudila kao posrednik između Irana i Pakistana uslijed bojazni od daljnje eskalacije između dviju država nakon obostranih zračnih napada "milo za drago", javlja u četvrtak njemačka novinska agencija.

 

Dan nakon što su iranske bespilotne letjelice pogodile islamističke borce u prekograničnim napadima dronovima, pakistanski borbeni zrakoplovi gađali su navodna skrovišta nacionalističkih separatista u susjednom Iranu.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Nezadovoljni materijalnim pravima Suci tvrde da ih je vlada prevarila i idu u štrajk, ministar Malenica poručio: "Kontradiktorni su, ali spremni smo na razgovor"

Razmjena vatre između većinski sunitskog Pakistana i šijitskog Irana podigla je napetosti između dviju strana, a regionalne sile poput Kine i Rusije su pozvale obje države na suzdržanost kako sukob ne bi dodatno eskalirao.

Peking se stoga ponudio kao posrednik u razgovorima.

"Iran i Pakistan su bliski susjedi Kine, prijateljske zemlje i zemlje s velikim utjecajem, i Kina se iskreno nada da obje strane mogu zadržati prisebnost i suzdržanost", rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Ilustracija premalen da dosegne policu Majka dječaka koji je umro uz očevo tijelo: "Ne mogu prestati zamišljati kako umire od gladi i pokušava dohvatiti hranu. Ne mogu to podnijeti"

"Ako postoji potreba na obje strane, voljni smo odigrati konstruktivnu ulogu kako bi smirili situaciju", dodala je.

U pakistanskom napadu su ubijene tri žene i četvero djece, objavila je iranska novinska agencija Irna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene