Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni materijalnim pravima

Suci tvrde da ih je vlada prevarila i idu u štrajk, ministar Malenica poručio: "Kontradiktorni su, ali spremni smo na razgovor"

Aktualno Galerija +0 Ivan Malenica Galerija 1/1 >>
Ministar Ivan Malenica poručio je da su spremni nastaviti razgovore s predstavnicima udruge sudaca i državnih odvjetnika, ali je istaknuo da je dovršavanje reforme sustava za plaće državne i javne službenike prioritet.

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica izjavio je u četvrtak kako su spremni nastaviti razgovore s predstavnicima udruge sudaca i državnih odvjetnika, iako su suci najavili da kreću u bijeli štrajk, nezadovoljni materijalnim pravima.

"Razgovarali smo prošle godine o cjelovitom rješenju koje uključuje indeksaciju, platne razrede i materijalna prava. U ovom trenutku dovršavamo reformu sustava plaća za državne i javne službenike i to nam je sada prioritet i spremni smo kad to završimo nastaviti razgovore sa sucima po pitanju njihovog cjelovitog rješenja koje će uključivati sve ove elemente", izjavio je novinarima u Saboru ministar Malenica.

Sutkinja najvećeg suda u državi objašnjava, odgodit će sve postupke, osim hitnih.

"Mi ćemo odgode uputit prema strankama mailom i telefonom ako stranke dođu mi ćemo ih obavijestiti. Oni će biti, kao i prošli put, informirani o svim našim postupanjima", izjavila je Vesna Horvath iz Udruge sudaca.

Pročitajte i ovo Ilustracija premalen da dosegne policu Majka dječaka koji je umro uz očevo tijelo: "Ne mogu prestati zamišljati kako umire od gladi i pokušava dohvatiti hranu. Ne mogu to podnijeti"

Vlada spremna na razogovor

Malenica je time komentirao najavu sudaca da od ponedjeljka kreću u bijeli štrajk, ali i stav predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića koji je kazao kako razumije te zahtjeve i da suci ne traže ništa novo, nego ono što im je izvršna vlast već obećala.

Pročitajte i ovo Ilustracija 30 godina zatvora Dijete joj umrlo nakon porođaja pa osuđena za pobačaj: "Prestanite optuživati ​​i progoniti druge nevine žene poput mene"

"Bez obzira na to spremni smo dalje razgovarati o cjelovitom rješenju za plaće sudaca. Kada pogledate materijalna prava koja oni do sada nisu imali, što uključuje božićnicu, uskrsnicu, regres i dar za djecu, što iznosi oko 115 eura neto povećanje mjesečno za suca i zajedno s onim velikim povećanjem prošle godine to nije mali iznos, ali bez obzira na to mi smo spremni razgovarati o jednom cjelovitom rješenju i daljnjem napretku sustava plaća za suce i državne odvjetnike", poručio je.

Malenica smatra da građani neće ispaštati zbog eventualnog štrajka sudaca jer vjeruje da će veći dio sudaca nastaviti raditi svoj posao i održavati ročišta te poručuje da su spremni za razgovore s predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca, kao i s predstavnicima Udruge državnih odvjetnika.

Sudci očekuju još veći odaziv

"Tada je odaziv bio 70 posto sudaca, sad očekujemo još veći odaziv upravo zbog cijele ove situacije, nezadovoljstva sudaca zato što se nije izvršilo obećanje koje nam je dala izvršna vlast", izjavila je Ivana Bilušić, još jedna od članica Udruge sudaca.

Ministar uvjerava u suprotno i najavljuje sastanak za sutra.

"Naravno mi smo otvoreni za dijalog i razgovor, u konstruktivnom tonu, to smo imali i proteklih dana kad smo ponudili materijalna prava, koja su oni tražili, a sad odbijaju materijalna prava koje su tražili. To sad malo kontradiktorno da odbijaju ono što su tražili", rekao je Malenica.

Pročitajte i ovo Lijek za patuljastu djecu - 3 Nakon priče u Dnevniku Nove TV Djeca izrazito niskog rasta napokon dobila lijek: ''Sreća je velika nakon toliko borbe''

"Ovo nije sindikalna aktivnost već pokušaj stvaranja jedne od pretpostavki za ostvarivanje ustavnog načela podjele vlasti", stoji u objavi Vrhovnog suda.

Borbu sudaca za status osjetit će građani na svojoj koži.

"Nemaju ni oni osjećaja ni za nas pa onda nemamo isto tako ni mi osjećaja za njih. Danas sam imao zakazani termin, nažalost evo nitko nije ni javio da je sutkinja bolesna, a ja sam potrošio svoje vrijeme kojeg nemam baš previše. Nikako nemam podršku takvih stvari", rekao je jedan građanin.

Odvjetnici također u problemu

Štrajk će utjecati i na odvjetnike.

"Mi koji živimo od ročišta, sigurno da će se ročišta odgađati, prolongirati, znate i sami kolko su dugotrajni postupci, tako da će to sigurno dalje zakomplicirati stvari i za nas i za same stranke", izjavio je odvjetnik Igor Metelko.

Pročitajte i ovo Zvonko Bede ispitan je Odvjetnici Zvonka Bede: "Ne postoji niti jedan element za bilo kakvo daljnje postupanje"

"Da, to je za nas loše jer ako neće biti tih desetak dana rasprave tako dalje to će se odraziti kasnije. Vidjeli smo onaj štrajk u svibnju. Tamo su dva tjedna štrajkali, ali mi smo to osjećali mjesecima jer su bili zaostaci u raspravama, zaostaci u podnescima, dostavi pošti i tako dalje", tvrdi odvjetnik Franjo Kaleb.

Ali, podržava bijeli štrajk, kao i sudski službenici.

"Na kraju krajeva zbog nerješavanja pitanja plaća u pravosuđu do ovog momenta i ponovno dolazimo tako da s obzirom na ono što je dosad predloženo, a obećano novom uredbom i novim koeficijentima značajno ne utječe na povećanje plaća unutar tog sustava", Iva Šušković iz sindikata državnih službenika i namještenika.

Hoće li u bijeli štrajk i državni odvjetnici - odlučivat će sutra.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene