Ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)

Kina ni u kojem slučaju neće ispaliti prvi hitac u trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Državama i neće prva nametati carine, objavilo je u srijedu kinesko ministarstvo financija.


Washington je objavio da će prvi val najavljenih carina ukupne vrijednosti od 34 milijarde dolara kineske robe na snagu stupiti 6. srpnja, a Peking je obećao da će na to odgovoriti isti dan na jednak način.

Vezani članci Američki i kineski predsjednik (Foto: AFP) SAD poduzeo ekstremne mjere, Kina odgovorila na naslovnici novina Donald Trump (Foto: AFP) Postignut konsenzus: SAD i Kina složni - neće biti trgovinskog rata

Ako bi najavljene kineske carine na snagu stupile u petak 6. srpnja poslije ponoći kao i u SAD-u zbog vremenske razlike to bi značilo da će carine prva početi primjenjivati - Kina.

Kineskim carinskim tarifama bit će pogođeno više od 800 proizvoda u izvozu ukupne vrijednosti 34 milijarde dolara.

Nakon što su brojni mediji prenijeli da bi Kina ipak, s obzirom na dvanaestosatnu vremensku razliku, najavljene carinske tarife trebala primijeniti prije Washingtona kinesko ministarstvo financija objavilo je kratko pojašnjenje.

"Stajalište kineske vlade izneseno je više puta. Ni u kojem slučaju nećemo ispaliti prvi hitac, odnosno nećemo nametati carinske tarife prije nego što to naprave Sjedinjene Države", stoji u priopćenju bez dodatnog objašnjenja. (Hina)