Kim Jong Un (Foto: AFP)
Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un koristio je ilegalno dobivenu brazilsku putovnicu za podnošenje zahtjeva za vizu u zapadne zemlje devedesetih godina.


U medijima su osvanule fotokopije dvije brazilske putovnice koje je navodno koristio Kim Jong-Un i njegov otac Kim Jong-Il.

Vezani članci Kim Jong Un Više eksplozija u Sjevernoj Koreji? Svjetski mediji pišu da je poginulo 15 ljudi Kim Jong Un I to se dogodilo: Koronavirus ušao i u najzatvoreniju zemlju na svijetu, Kim proglasio izvanredno stanje

Putovnice je 1996. godine izdao brazilsko veleposlanstvo u Pragu.

Itamaraty, ministarstvo vanjskih poslova Brazila, izjavilo je da istražuje taj slučaj. S druge strane, Ministarstvo pravosuđa, kao no sjeverokorejsko veleposlanstvo u Brazilu ne žele komentirati slučaj.

Prema dokumentima koje je obavio Reuters, Kim Jong-Un putovao je pod pseudonimom Josefa Pwaga, rođenog 1983. godine u Sao Paolu. Kim Jong-Il je navodno koristio ime Ijong Tchoi.

Prije uvođenja digitalnih sigurnosnih mjera, brazilske putovnice bile su popularne na globalnom crnom tržištu zbog etničke raznolikosti i političke neutralnosti Latinske Amerike, prenosi Time.