Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki državni tajnik John Kerry upozorio je u četvrtak Rusiju da joj istječe vrijeme za ispunjavanje obveza iz Zajedničke ženevske izjave o deeskalaciji krize u Ukrajini, te zaprijetio dodatnim sankcijama koje će SAD uvesti ako Moskva hitno ne promijeni smjer svoje politike prema Ukrajini.


U neuobičajeno oštroj izjavi Kerry je optužio Rusiju da "nije povukla nijedan korak u pravom smjeru", kako bi ispunila uvjete iz sporazuma koji je prošlog četvrtka u Ženevi postignut između Sjedinjenih Država, EU-a, Rusije i Ukrajine o mjerama koje trebaju dovesti do popuštanja napetosti.

Vezani članci Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Ukrajinski predsjednik o mogućnosti rata s Rusijom: "To je najgora stvar koja se može dogoditi, no ta mogućnost postoji" Ruski predsjednik Vladimir Putin Rusi grade novi grad na krajnjem istoku: Putin otkrio ime novog industrijskog centra s 300 tisuća stanovnika

"Prozor za promjenu smjera se zatvara", rekao je Kerry novinarima u press sobi u State Departmentu istaknuvši da, ako ruski predsjednik Vladimir Putin hitno ne poduzme korake ka deeskalaciji krize, SAD neće imati izbora nego uvesti nove sankcije.

VIDEO Rusija pokazuje zube

Američki državni tajnik optužio je ruske vlasti da se služe propagandom kako bi prikrile ciljeve svojih akcija u istočnoj Ukrajini - destabilizaciju te regije i potkopavanje ukrajinskih izbora koji bi se trebali održati idućeg mjeseca.

"U istočnoj Ukrajini odvija se pažljivo planirana i organizirana vojna operacija. Ako Rusija nastavi u tom smjeru, bit će to ne samo ozbiljna, nego i skupa greška", poručio je Kerry. Putin i Rusija suočavaju se sa izborom - ako izaberu put popuštanja napetosti svi će to pozdraviti, no ako to ne učine svijet će se pobrinuti da ruski gubici samo rastu, rekao je Kerry.

Oštra izjava američkog državnog tajnika uslijedila je ubrzo nakon što je Ministarstvo obrane SAD-a kritiziralo početak ruske vojne vježbe u blizini granice s Ukrajinom i pozvalo Moskvu da poduzme mjere za smanjenje, a ne povećanje napetosti.

SAD osudio nove ruske vojne vježbe blizu Ukrajine

Američko ministarstvo obrane oštro je kritiziralo objavu Rusije od četvrtka da počinje vojne vježbe u blizini granice s Ukrajinom i pozvalo Moskvu da poduzme mjere za smanjenje, a ne povećanje napetosti. Moskva je rekla kako su vježbe odgovor na ukrajinske operacije protiv proruskih separatista i NATO-ove vježbe u istočnoj Europi.

"Ruska objava dodatnih vježba na ukrajinskoj granici upravo je suprotno od onoga na što smo pozivali Ruse da učine, a to je da smanje napetosti", rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona pukovnik Steve Warren. "Tako ih opet pozivamo da djeluju odgovorno, da smanje napetosti i pomognu svim stranama da krizu privedu miroljubivom rješenju", rekao je.

Kremlj je nagomilao snage na ukrajinskoj granici koje NATO-ovi dužnosnici procjenjuju na 40.000 vojnika. Kremlj tvrdi kako Rusija ima pravo zaštiti one koji govore ruski ako dođu u opasnost, što je razlog koji je dao za aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima prošloga mjeseca.

Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je, prema novinskoj agenciji Interfax, da počinjući u četvrtak bojne taktičkih grupa oružanih snaga južnog i zapadnog vojnog okruga započinju vježbe u područjima Rusije koji graniče s Ukrajinom.

"Osim toga zračne snage će poduzimati letove da bi uvježbavale manevriranje duž državnih granica", rekao je Šojgu. Warren je rekao kako su Sjedinjene Države opazile neke pokrete ruskih snaga koji bi se mogli povezati s tim vojnim vježbama, uključujući premještanje vozila i osoblja. "Vidjeli smo neke pokrete povezane s ovom objavom", rekao je Warren.

Ruska objava dolazi dan nakon što je oko 150 američkih vojnika pristiglo u Poljsku radi vježbi, što je dio napora Washington da umiri istočnoeuropske saveznike zabrinute zbog ruskog gomilanja snaga. Još 450 američkih vojnika dolazi u tri baltičke zemlje u ponedjeljak.

Ukrajina je zatražila od Moskve da u okviru sigurnosnih aranžmana Organizacije za europsku sigurnost i suradnju objasni i dade pojedinosti svojih vojnih vježbi u blizini njezine granice u roku od 48 sati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook