Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kenija: Amnesty osuđuje uporabu pretjerane policijske sile

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amnesty International jučer je osudio uporabu pretjerane sile kenijske policije, nakon što je najmanje 25 osoba ubijeno u trodnevnim prosvjedima koje je sazvala kenijska oporba u znak protivljenja ponovnom izboru Mwaia Kinakija za predsjednika.

"Dopuštamo da kenijska policija pokušava suzbiti prosvjede koji su na nekim mjestima postali nasilni", ističe se u priopćenju Erwina van der Borghta, direktora programa Organizacije obrane ljudskih prava u Africi kojoj je sjedište u Londonu.

Pročitajte i ovo Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati" Zoran Milanović objava na facebooku Milanović na Fejsu: "To je alarm za sve nas"

"Ipak, pucajući na mnoštvo policija je prekoračila prihvatljivu
uporabu sile. Ispaljivanje pravih metaka na mnoštvo nije opravdano", ističe Van der Borght.

"Vlada odmah mora dati jasne upute policiji da prestane rabiti
pretjeranu silu, provesti neovisnu i nepristranu istragu o tim
ubojstvima koja je počinila policija i pokrenuti postupak protiv
policajaca koji su to činili", dodao je.

Policija je jučer,  vatrenim oružjem ubila pet osoba, četiri u Nairobiju i jednu u Mombasi.

Od srijede je u Keniji poginulo najmanje 25 osoba i to uglavnom od metaka kenijske policije koja je zabranila okupljanje.

Izražavajući žaljenje zbog policijske represije, devet zapadnih
veleposlanstava u Keniji, među kojima i veleposlanstvo Velike
Britanije, pozvali su kenijske vlasti da prestanu ubijati "nenaoružane prosvjednike" i pozvali su policiju da odustane od pretjerane uporabe sile.

Od srijede je u zemlji policija ubila još petnaest osoba, u Nairobiju i Kisumu, izbornim uporištima Raila Odinga, drugom po rezultatima, prema policijskim izvorima.

U petak je nasilno prekinut prosvjed više tisuća osoba u Mombasi, dok je u Kisumu policija upotrijebila suzavac da bi rastjerala stotine prosvjednika.

U Keniji traje teška politička kriza nakon osporavanog ponovnog izbora Kibakija: najmanje 700 osoba je ubijeno u nasilju u tri tjedna, a oko 200.000 osoba je raseljeno.

Odingov Narančasti demokratski pokret (ODM) najavio kraj prosvjeda i novu strategiju, kako bi oslabili predsjednički tabor.

Koalicija afričkih organizacija je u izvješću objavljenom u petak u Nairobiju optužila dužnosnike kenijskog Izbornog povjerenstva za namještanje rezultata u nekim okruzima kako bi jamčili ponovnu Kibakijevu pobjedu.

Bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan trebao bi u utorak doći u Nairobi kako bi pokušao posredovati u velikoj političkoj krizi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene