Kevin Johnson
Kevin Johnson Foto: Twitter

Tinejdžerica želi biti na izvršenju smrtne kazne svoga oca, unatoč zakonu Missourija koji zabranjuje svima mlađima od 21 godine da prisustvuju pogubljenju.


Kevin Johnson u zatvoru čeka 29. studenog, dan izvršenja smrtne kazne na koju je osuđen 2005. godine zbog ubojstva policajca. Njegova kći Khorry Ramey želi prisustvovati tragičnom događaju, međutim zakon savezne države zahtijeva da prisutni imaju najmanje 21 godinu.

Najveći broj reakcija izazvala je činjenica da je njezin otac u trenutku kada je počinio zločin bio jednako star, ali to nije spriječilo sud da mu dodijeli najgoru moguću kaznu.

Policija u SAD-u, ilustracija (Foto: AFP) Novo krvoproliće u SAD-u: Napadač u trgovačkom centru ubio šestero ljudi, presudio i sebi

Unija za građanske slobode podnijela je zahtjev u kojem traži da se Ramey dopusti dolazak na izvršenje smrtne kazne jer ne predstavlja nikakvu sigurnosnu prijetnju, a u protivnom se krše njezina ustavna prava.

"Da moj otac umire u bolnici, sjedila bih kraj njegova kreveta držeći ga za ruku i moleći se za njega. Bila bih tamo kao podrška njemu, ali i radi sebe. To je neophodan dio procesa tugovanja i nade da ću pronaći mir," rekla je Ramey za američke medije te je dodala da joj je otac najvažnija osoba u životu.

Mjesto pucnjave u američkom gradu Colorado Springs - 2 Napadača je oborio ratni veteran, transvestit ga udario štiklom: Ovo su heroji iz pucnjave u gej klubu

Rasno obojena presuda

Građanske udruge koje se bore protiv smrtne kazne, kao i vjerske organizacije, provele su niz akcija ne bi li pokušale spriječiti Johnsonovo pogubljenje. Kao glavne argumente navode njegove godine i rasu. Ubijeni policajac bio je bijelac, dok je Johnson Afroamerikanac.

Vjeruju da je rasizam utjecao na tadašnju odluku suda i traže ponovno suđenje. Prikupili su 25.000 potpisa da odgode ili spriječe pogubljenje i organizirali niz prosvjeda, međutim zasad bezuspješno.


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju