Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev objavio je da odustaje od raspisivanja referenduma kojim je vlast mogao produljiti do 2020. godine i najavio raspisivanje prijevremenih predsjedničkih izbora.


'U funkciji šefa države, moram preuzeti povijesnu odgovornost', rekao je Nazarabjev u obraćanju naciji. 'Ne mogu dati loše smjernice političarima budućih generacija. Stoga sam odlučio da referenduma neće biti i predložit ću održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora iako će to skratiti moj postojeći mandat', rekao je.

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Propast tvrtki, dugovi veledrogerijama, prisjećanje na žene žrtve nasilja – Sve je to u tjednu za nama zasjenila afera JANAF Slika nije dostupna SAD izbori 2008: Odustao Bill Richardson

Datum predsjedničkih izbora nije objavio. Njegov mandat istječe 2012., a referendumom je namjeravao izbjeći predsjedničke izbore predviđene za 2012. i 2017. godinu. Spriječio ga je ustavni sud koji je odlučio da bi održavanje takva referenduma bilo protuustavno.

S obzirom na to da mu ustav ne ograničava broj mandata i da je nedavno izjavio da u politici misli ostati sve dok ga zdravlje posluži, očito je da se namjerava ponovno kandidirati na izborima.

Nazarbajev (70), bivši radnik u čeličani i član politbiroa sovjetske KP, Kazahstanom vlada od stjecanja neovisnosti. U zemlji se predsjednika javno ne kritizira, a oporba praktično ne postoji. (Hina)