Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolska vlada kategorički je u subotu odbacila održavanje referenduma o neovisnosti Katalonije kazavši da se on neće održati.


"Taj se referendum neće održati jer je on protuustavan", rekla je zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria na konferenciji za novinare. Vlada će se sastati u ponedjeljak i formalizirati zabranu glasovanja.

Vezani članci Slika nije dostupna Katalonski parlament ne popušta pod pritiscima Madrida, radi na deklaraciji o neovisnosti Slika nije dostupna Katalonski čelnik poručio: "Katalonija će proglasiti neovisnost u idućim danima"

"Na svim je Španjolcima da odluče što je Španjolska i kako će se ona organizirati" i "nitko nije iznad suverene volje španjolskog naroda", kazala je.

Središnja španjolska vlada tvrdi da bi referendum prekršio ustav iz 1978. kojim je Španjolska prešla iz monarhije u republiku.

Uskoro još jedan referendum o neovisnosti?!

Predsjednik španjolske pokrajine Katalonije Artur Mas potpisao je u subotu uredbu o održavanju referenduma o neovisnosti 9. studenoga.

Katalonija, bogata sjeveroistočna regija koja čini petinu španjolskog gospodarstva, ima poseban jezik i kulturu te se već dugo bori za neovisnost. Ankete pokazuju da je za referendum velika većina Katalonaca.

Predsjednik pokrajine Mas potpisao je uredbu na svečanosti u zgradi katalonske vlade u Barceloni, okružen članovima vlade i političkim saveznicima u kampanji za neovisnost.

"Katalonija želi govoriti, želi da je se čuje. Sada je pravo vrijeme i imamo pravni okvir da to učinimo", rekao je Mas u govoru na katalonskom, španjolskom i engleskom jeziku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook