Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kasjanov optužuje Kremlj za odbijanje njegove kandidature

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ruski premijer Mihail Kasjanov izjavio je danas da je odluka o zabrani njegove kandidature na predstojećim predsjedničkim izborima u Rusiji politički motivirana te da će državno vodstvo snositi odgovornost za posljedice te odluke.

"Odluka da moja kandidatura ne bude registrirana, kao i sve važne političke odluke koje se pojave u 'vertikalnom' sustavu, donio je osobno predsjednik Vladimir Putin", ustvrdio je Kasjanov.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin odgovor Macronu Nova prijetnja iz Kremlja: "Ako Francuska pošalje trupe u Ukrajinu, izravni je sukob neizbježan" Ilustracija napetosti među silama NATO-ova najveća vojna vježba u više desetljeća uznemirila Rusiju, oglasio se Kremlj: "To je prijetnja za nas"

"Vlasti će snositi punu odgovornost za to", rekao je.

Prema njegovim riječima, sadašnji politički sustav u Rusiji, "kao onaj u SSSR-u, ne dozvoljava nikakvo poboljšanje ni iznutra ni izvana".

"Oni koji misle da smo mi gubitnici su u krivu. Unatoč svim okolnostima mi smo pobijedili jer smo zadržali svoju čast i dostojanstvo i učinili smo sve što smo mogli u sadašnjoj situaciji", istaknuo je Kasjanov dodajući da njegova kampanja nije završena nego da tek počinje.

Središnje izborno povjerenstvo (CIK) utvrdilo je da je krivotvoreno 13,36 posto potpisa od ukupno 2 milijuna koliko ih je Kasjanov morao sakupiti da bi bio registriran kao kandidat na izborima. 

Prema izbornim pravilima, dozvoljeno je samo 5 posto nevažećih potpisa.

Nakon što je CIK jednoglasno odbio registrirati Kasjanova kao predsjedničkog kandidata zbog tehničkih pogrešaka, uključujući krivotvorenje potpisa, oglasili su se i aktivisti za ljudska prava koji smatraju da će zbog te odluke izborna kampanja biti manje demokratska.

"Građani koji demokratski razmišljaju izgubili su svog predsjedničkog kandidata", rekao je čelnik nevladine organizacije Za ljudska prava Lev Ponomarjov.

Čelnica moskovske Helsinške skupine Ljudmila Aleksejeva smatra da je odbijanje kandidature Kasjanova "dobro isplanirani potez koji će smanjiti razinu demokracije na izborima".

Agencije Reuters i France Presse javile da je Kasjanov pozvao građane da ne izađu na izbore i da ne sudjeluju u toj farsi.

Četiri kandidata koji ulaze u utrku za ruskog predsjednika su Dmitrij Medvedev (Jedinstvena Rusija), Genadij Zjuganov (Komunistička partija), Vladimir Žirinovski (Liberalno demokratska stranka) i neovisni kandidat Andrej Bogdanov iz redova Demokratske stranke Rusije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene