Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karikaturist u suzama

VIDEO Slomio se objašnjavajući zašto je opet nacrtao Muhameda za naslovnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Muhamed je samo moj nacrtani lik. On postoji samo kad ga ja nacrtam. A problem s teororistima je što nemaju smisla za humor, nemaju osjećaj za ironiju', objasnio je Luz.

Preživjeli novinari satiričnog magazina Charlie Hebdo odbijaju se ispričati za naslovnicu prvog izdanja nakon masakra prošlu srijedu, na kojoj je prorok Muhamed, piše Independent.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priznali: 'Što se tiče pariške bitke mi preuzimamo odgovornost za tu osvetničku operaciju' Slika nije dostupna Mogao ga prodati bili tko 'Streljivo korišteno u Parizu proizvedeno je u BiH'

DAN TIŠINE - Hrvatski novinari odaju počast stradalim kolegama

'To nije naslovnica koju je želio svijet, ali je ona koju smo mi htjeli', rekao je karikaturist Luz koji je i naslikao uplakanog Muhameda koji u ruci drži natpis 'Je suis Charlie' (Ja sam Charlie).

Zbog velike potražnje, naklada prvog broja Charlie Hebdoa nakon napada prošlu srijedu povećana je s tri na pet milijuna primjeraka. Luz je prošlotjedni krvavi pohod izbjegao jer je kasnio na posao. Objašnjavajući i braneći svoje razloge crtanja proroka Muhameda na naslovnici koja je izazvala kritike u inozemstvu, karikaturist se - slomio. Tijekom emotivne konferencije za novinare više puta se rasplakao.

'Žao mi je što smo ga opet nacrtali, ali Muhamed kojeg smo nacrtali je samo mali čovjek koji plače', rekao je.

'Ne boj se, smiri se. Neću te ubiti. Ti si žena: Mi ne ubijamo žene'

'Muhamed je samo moj nacrtani lik. On postoji samo kad ga ja nacrtam. A problem s teororistima je što nemaju smisla za humor, nemaju osjećaj za ironiju', objasnio je Luz.

Novo izdanje magazina u prodaji je od danas. Umjesto uobičajenih 60 tisuća, tiskano je tri milijuna primjeraka koji će se, prevedeni na više jezika, prodavati u 25 zemalja. Iznad karikature proroka natpis je 'sve je oprošteno'.

Novinar magazina prodrijetlom iz Sjeverne Afrike, Zineb El Rhazoui, objasnio je kako je oprost namijenjen braći Kouachi koja su ubijena prošli tjedan, nakon što su u napadu na ured lista ubili 12 ljudi.

FOTO Merkel izbrisana!

Urednik Gerard Biard rekao je novo izdanje magazina sastavljeno od boli i radosti. Zahvalio je tisućama ljudi koji su im pružili podršku i dodao kako će magazin izlaziti i u budućnosti. 'Neće biti prekida, drugim riječima u roku dva tjedna bit će još jedan Charlie Hebdo', rekao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene