NASA je objavila najnoviju fotografiju površine Marsa, koju je snimila kamera rovera Opportunity, koji se nedavno probudio iz 'zimskog sna' na Crvenom planetu.


Opportunity je 2. srpnja proslavio svoj 3.000-ti dan na Marsu. Panorama koju je NASA objavila prikazuje tragove kretanja rovera prema krateru koji je nastao prije nekoliko milijardi godina.

>> Otkriće: Mars ima više vode u tlu nego Zemlja?

>> 'Biti ili ne biti' za NASA-u: Još 50 dana do slijetanja na Mars

S obzirom na to kako je fotografija snimljena, stječe se dojam kao da promatrač sjedi na samom roveru i promatra okolinu iz prve ruke. No, u NASA-i ističu kako je fotografija napravljena u izmijenjenim bojama, kako bi se naglasile razlike u materijalima na površini.

Fotografija je kompozitna i složena je od 817 manjih fotografija, koje je Opportunity napravio u periodu između 21. prosinca 2011. do 8. svibnja ove godine. Naravno, čitavo to vrijeme, rover je ostao na istom mjestu.

'Pogled na fotografiji pruža bogat geološki kontekst za detaljno proučavanje kemikalija i minerala, kao i detaljan pogled na najveći krater kojeg smo dosad posjetili bilo kojim roverom', rekao je Jim Bell, s državnog Sveučilišta Arizona i šef Pancam tima, zaduženog za obradu fotografija s Opportunityja.

Opportunity iza sebe već ima petu zimu na Marsu, a uskoro će mu društvo u crvenoj pustoši praviti i najnoviji član NASA-ine rover obitelji - rover Curiosity, koji na Mars treba sletjeti početkom kolovoza.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.