Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kanada je jučer službeno priznala Kosovo, nakon čega je Srbija povukla svog veleposlanika iz Ottawe, izvijestila je kanadska nacionalna televizija CTV.


"Bilježimo da je značajan broj zemalja, uključujući naše partnere iz skupne G7 i mnoge bliske saveznike Kanade, već priznao Kosovo", rekao je kanadski ministar vanjskih poslova Maxime Bernier u priopćenju.

Vezani članci Niagarini slapovi u bojama Hrvatske zastave - 4 Niagarini slapovi obasjani bojama hrvatske zastave, premijer Ontarija uputio Hrvatima čestitku Kanada: Pronađeni ostaci 215 domorodačke djece - 2 Stravično otkriće u bivšoj školi: Pronađeni ostaci 215 zlostavljane djece, zvjerski mučeno njih 150.000

Oko 30 zemalja, uključujući SAD i neke članice EU brzo je priznalo proglašenje neovisnosti Kosova prošloga mjeseca, no Kanada se u prvoj reakciji suzdržala.

Postojala je zabrinutost da bi se priznanjem neovisnog Kosova dali argumenti separtistima u frankofonskom Quebecu, navodi CTV.

Ministar Bernier je istaknuo da Kosovo nije presedan. "Kosovo je jedinstven slučaj, kao što to pokazuje njegova nedavna prošlost obilježena ratom i etničkim čišćenjem", kazao je Bernier.

Jedinstvene okolnosti koje su dovele do neovisnosti Kosova, po njegovim riječima, znače da ono ne predstavlja nikakav presedan. Izjave drugih zemlja kojima su priznale neovisnost Kosova, naglašavaju tu okolnost.

Srbijanski veleposlanik Dušan Batković, izjavio je da je pozvan na konzultacije u Beograd, što je znak nezadovoljstva Srbije kanadskim potezom, ističe CTV.

Ocjenivši kako je riječ o "opasnom presedanu" i dugoročnom poticaju separatizmu diljem svijeta, Batković je prognozirao da će odluka Ottawe potaknuti separatizam u Quebecu.

"Kvibečki blok i Kvibečka stranka ne podržavaju neovisno Kosovo jer ono to zaslužuje, već zato što će im to biti vrlo koristan presedan u bliskoj budućnosti", rekao je Batković.

Američki državni podtajnik za europske poslove Daniel Fried prošloga je tjedna na saslušanju u Kongresu rekao kako SAD potiču sve svoje partnere na priznavanje Kosova, ocjenivši kako su ga do sada većinom priznale europske zemlje jer je Kosovo prvenstveno eurpsko pitanje, no naglasio je da će uskoro slijediti i priznanje ostalih zemalja svijeta.