Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Član Europskog parlamenta iz Slovenije Jelko Kacin izjavio je jučer da bi za Hrvatsku bilo dobro da joj Srbija "puše za vrat" na putu u Europsku uniju jer bi se onda Hrvatska potrudila ubrzati svoje pregovore s Bruxellesom.


"Ako nemamo Srbiju u procesu približavanja Europskoj uniji, onda dobivamo izrazite teškoće u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji... Čak i Hrvatska će se mnogo bolje potruditi da ispuni uvjete ako joj Srbija bude puhala za vrat", kazao je Kacin u emisiji "Odmevi" RTV Slovenija.

Vezani članci Vladimir Putin i Aleksandar Vučić Srbi bijesni na Putina, tvrde da im je okrenuo leđa: "Zar ovako, braćo Rusi?" Premijer Andrej Plenković Plenković nakon novog kruga pregovora sa sindikatima: "Postignut je dogovor, diže se i osnovica za četiri posto"

"Vidjet ćete da će Hrvati u tom slučaju brzo reagirati, kako u
Europsku uniju ne bi bili primljeni u paketu sa Srbijom", rekao je Kacin, koji djeluje i kao izvjestitelj o približavanju Srbije EU-u u Europskom parlamentu, govoreći o političkoj situaciji u Srbiji pred nedjeljni drugi krug predsjedničkih izbora.

Kacin je u vezi odluke pred kojom stoje birači u Srbiji rekao da se opredjeljuju između proeuropskog Tadića i Nikolića koji je ranije zagovarao veze s Rusijom iako je kasnije ublažio svoju retoriku jer je, tvrdi Kacin, svjestan činjenice da prema istraživanjima 73 posto stanovnika Srbije želi povezivanje s Europskom unijom.

Kacin ne daje mnogo pažnje kombinacijama o približavanju Srbije Rusiji zbog pitanja Kosova. Rusija pitanje Kosova poteže iz svojih untarpolitičkih potreba, a slično se kad je riječ o pitanju kosovskih Srba ponaša Beograd, ocijenio je Kacin.

Upitan o Kosovu i scenarijima o priznanju od strane članica EU-a, Kacin je rekao da o tome ne može govoriti i da kosovska skupština još nije donijela deklaraciju o nezavisnosti.

"Kosovo je europski problem i EU će na Kosovu ostati još najmanje jedno desetljeće", rekao je Kacin, dodajući da Kosovo od Europe treba ekonomsku. administrativnu i svaku drugu pomoć.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju