Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živite prave živote!

Južna Koreja ograničava online igranje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Južne Koreje priprema mjere kojima bi trebali ograničiti vrijeme koje djeca i mladi provode igrajući online igre.

Prvi bi se na udaru trebali naći učenici, kojima bi se potpuno zabranio pristup online igrama u vremenu od ponoći do osam ujutro. Među ostalim mjerama predlaže se usporavanje internetskih veza nakon što je isti korisnik predugo vremena spojen na određene igre.

Ministarstvo kulture je već pozvalo pružatelje usluga da implementiraju te planove. Od tvrtki se traži da nadgledaju nacionalne identifikacijske brojeve svojih članova, pomoću kojih se može doznati i životna dob određenog korisnika. A roditelji će dobivati obavijest ukoliko se njihov identifikacijski broj koristi za online igranje.

'Ovako roditelji mogu nadgledati online igranje njihove djece', rekao je jedan dužnosnik južnokorejskog ministarstva kulture, sporta i turizma.

>> Odgajali virtualnu kćer pa im umrlo pravo dijete

Istraživanje provedeno na više od 1500 učenika javnih škola, koje je proveo Savjetodavni institut za mlade Južne Koreje, otkrilo je da gotovo trećina (29,3%) ispitanih pokazuje znakove ovisnosti o igrama, dok je gotovo 40% muških učenika uvjereno da su ovisnici.

Južnokorejski mediji pišu kako će Barameui Nara, Maple Story i Mabinogi, tri vrlo popularna virtualna svijeta, do kraja godine početi izbacivati mlade korisnike od ponoći do osam ujutro, dok će online igre Dungeon and Fighter i Dragon Nest primijeniti shemu za usporavanje veze.

Na kraju će u projekt biti uključeno ukupno 19 RPG-a (role playing games), što predstavlja vrlo velik dio tržišta igara u toj tehnološko i internetsko vrlo razvijenoj zemlji. Naime, Južna Koreja ima vrlo sofisticirane širokopojasne veze velikih brzina i online igre su izuzetno popularne.

No, pojavila se i zabrinutost zbog količine vremena koje građani provode u virtualnim svjetovima i igranju online igara. Par čije je dijete izgladnjelo do smrti, a provodili su po 12 sati dnevno odgajajući virtualnu kćer, dospjeli su na sve svjetske naslovnice. Optuženi su za zanemarivanje djeteta što je dovelo do njegove smrti, a na sudu bi se trebali pojaviti u petak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene