Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Južnoafrički sud spriječio je namjeru jednog južnoafričkog poslovnog čovjeka, muslimana, da spali primjerke Biblije kao odgovor na prijetnju američkog pastora da će to učiniti s Kuranom.


Visoki sud u Johannesburgu u petak navečer donio je hitni ukaz kojim zabranjuje Mohamedu Vawadi da organizira spaljivanje Biblije. Taj Južnoafrikanac izjavio je da ga je potaknuo Terry Jones, pentekostalni pastor koji je pripremao spaljivanje Kurana na devetu godišnjicu napada 11. rujna 2001., što je izazvalo zabrinutost državnih, vojnih i vjerskih dužnosnika u SAD-u i svijetu, te prosvjede u nekim muslimanskim zemljama.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Imam želi nagovoriti pastora da ne spaljuje Kuran Slika nije dostupna Pastor će spaljivati Biblije na Noć vještica

>> Sin pastora Jonesa: Nećemo spaljivati Kuran na obljetnicu

Čin usmjeren protiv pastora Jonesa

'Razbjesnio me i osupnuo. Moj je čin bio usmjeren protiv njega. Želio sam ga zaustaviti na bilo koji način', rekao je Vawada. Zahtjev sudu da zaustavi spaljivanje Biblije uputila je skupina južnoafričkih muslimanskih intelektualaca. Njihov odvjetnik je objasnio da su suci odlučili da se spaljivanjem vjerskog teksta kojeg članovi jedne južnoafričke zajednice smatraju svetim krši zakon i da je sloboda izražavanja jedne osobe ograničena ako njezino izvršavanje drugi smatraju uvredljivim.

Sam Vawda izjavio da je zadovoljan odlukom suda koji je naglasio važnost poštovanja svetih tekstova, bila to Biblija, Tora ili Kuran. Njegov odvjetnik je ocijenio da bi SAD trebale slijediti južnoafrički primjer u slučaju pastora Jonesa i drugih koji će u budućnosti imati slične zamisli. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju