Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži odobrenje paketa pomoći

Biden na prvom službenom putovanju: Obećao ubrzati cijepljenje protiv korone, želi da se među prvima cijepe učitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Joe Biden u prijenosu uživo iz gradske vijećnice Milwaukeeja u utorak je obećao ubrzati cijepljenje protiv COVID-19 u SAD-u i predložio da se učitelje cijepi među prvima kako bi se moglo otvoriti više škola.

Na prvom službenom putovanju od stupanja na vlast u siječnju, Biden je otputovao u Wisconsin, jednu od ključnih saveznih država koje su mu pomogle u pobjedi nad Donaldom Trumpom.

Pročitajte i ovo Joe Biden Rastu tenzije Biden prekinuo put zbog iranskih prijetnji: "Posvećeni smo obrani Izraela i podržat ćemo ga" Joe Biden i Fumio Kishida Društvene mreže "Doslovno ga se mora voditi okolo da se ne izgubi": Biden lunjao dvorištem Bijele kuće, a onda je napravio novi veliki gaf

Tamo je izravno pokušao odgovoriti na zabrinutost Amerikanaca zbog pandemije koronavirusa i krize koju je uzrokovala te dobiti potporu javnosti za svoj 1,9 bilijuna dolara vrijedan paket pomoći stanovnicima.

''Mislim da trebamo cijepiti učitelje, pogurnuti ih u hijerarhiji'', rekao je Biden tijekom CNN-ova prijenosa uživo u Milwaukeeju, nakon pitanja jednog roditelja i učitelja kad će škole moći nastaviti s radom.

Savezne države odlučuju o prioritetima

Američki predsjednik naglasio je da je na saveznim državama, ne na federalnoj vladi, da odlučuje o prioritetnim skupinama za cijepljenje.

Biden je rekao kako očekuje da će svi koji se žele cijepiti to moći učiniti do srpnja, dokad će vlada osigurati dovoljno cjepiva za sve Amerikance.

Nakon što je Senat u subotu oslobodio Trumpa optužbi u drugom procesu opoziva bivšeg predsjednika, Bijela kuća želi se usredotočiti na Bidenov plan za gospodarstvo i borbu protiv koronavirusa, klimatskih promjena i rasne nejednakosti.

Želi odobrenje za paket pomoći

Biden želi da Kongres u narednim tjednima odobri njegov paket pomoći kako bi svaki Amerikanac dobio 1,4 tisuća dolara te da se povećaju naknade za nezaposlene.

Putovanje u utorak, kao i posjet Michiganu u četvrtak gdje će obići proizvodni pogon cjepiva, Bidenu daje priliku da naglasi važnost paketa kojemu se republikanci protive zbog visoke cijene.

Demokrati u Kongresu tvrde da će ''velika'' sredstva pomoći u jačanju gospodarstva i dovršetku pandemije koja je u SAD-u odnijela više od 485 tisuća života.

Pada broj zaraženih

Broj umrlih, novozaraženih i hospitaliziranih proteklih tjedana pada diljem države, a cijepljenje polako ubrzava. No tisuće Amerikanaca i dalje svakog dana umiru od COVID-a, a gospodarstvo je i dalje krhko.

Biden je od preuzimanja vlasti putovao u svoju saveznu državu Delaware i u predsjedničku rezidenciju u Camp Davidu, no putovanje u Milwaukee, najveći grad Wisconsina, njegovo je prvo službeno putovanje na funkciji predsjednika.

Biden je u utorak prvi put koristio i veću verziju predsjedničkog aviona Air Force One.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene