Joe Biden
Joe Biden Foto: Afp

Američki predsjednik Joe Biden u prijenosu uživo iz gradske vijećnice Milwaukeeja u utorak je obećao ubrzati cijepljenje protiv COVID-19 u SAD-u i predložio da se učitelje cijepi među prvima kako bi se moglo otvoriti više škola.


Na prvom službenom putovanju od stupanja na vlast u siječnju, Biden je otputovao u Wisconsin, jednu od ključnih saveznih država koje su mu pomogle u pobjedi nad Donaldom Trumpom.

Vezani članci Pucnjava u SAD-u - 3 VIDEO Strava u Kaliforniji: Pobio sedmero ljudi na farmama, objavljena snimka uhićenja Joe Biden Američki predsjednik pred bivšim državnim odvjetnikom: Imenovan istražitelj koji će ispitati Bidena o povjerljivim dokumentima

Tamo je izravno pokušao odgovoriti na zabrinutost Amerikanaca zbog pandemije koronavirusa i krize koju je uzrokovala te dobiti potporu javnosti za svoj 1,9 bilijuna dolara vrijedan paket pomoći stanovnicima.

''Mislim da trebamo cijepiti učitelje, pogurnuti ih u hijerarhiji'', rekao je Biden tijekom CNN-ova prijenosa uživo u Milwaukeeju, nakon pitanja jednog roditelja i učitelja kad će škole moći nastaviti s radom.

Savezne države odlučuju o prioritetima

Američki predsjednik naglasio je da je na saveznim državama, ne na federalnoj vladi, da odlučuje o prioritetnim skupinama za cijepljenje.

Biden je rekao kako očekuje da će svi koji se žele cijepiti to moći učiniti do srpnja, dokad će vlada osigurati dovoljno cjepiva za sve Amerikance.

Nakon što je Senat u subotu oslobodio Trumpa optužbi u drugom procesu opoziva bivšeg predsjednika, Bijela kuća želi se usredotočiti na Bidenov plan za gospodarstvo i borbu protiv koronavirusa, klimatskih promjena i rasne nejednakosti.

Želi odobrenje za paket pomoći

Biden želi da Kongres u narednim tjednima odobri njegov paket pomoći kako bi svaki Amerikanac dobio 1,4 tisuća dolara te da se povećaju naknade za nezaposlene.

Putovanje u utorak, kao i posjet Michiganu u četvrtak gdje će obići proizvodni pogon cjepiva, Bidenu daje priliku da naglasi važnost paketa kojemu se republikanci protive zbog visoke cijene.

Demokrati u Kongresu tvrde da će ''velika'' sredstva pomoći u jačanju gospodarstva i dovršetku pandemije koja je u SAD-u odnijela više od 485 tisuća života.

Pada broj zaraženih

Broj umrlih, novozaraženih i hospitaliziranih proteklih tjedana pada diljem države, a cijepljenje polako ubrzava. No tisuće Amerikanaca i dalje svakog dana umiru od COVID-a, a gospodarstvo je i dalje krhko.

Biden je od preuzimanja vlasti putovao u svoju saveznu državu Delaware i u predsjedničku rezidenciju u Camp Davidu, no putovanje u Milwaukee, najveći grad Wisconsina, njegovo je prvo službeno putovanje na funkciji predsjednika.

Biden je u utorak prvi put koristio i veću verziju predsjedničkog aviona Air Force One.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju