Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Senatori Joe Biden i Christopher Dodd objavili su svoje povlačenje iz utrke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, nakon loših rezultata koje su ostvarili na stranačkim predizborima u američkoj saveznoj državi Iowi.


Premoćnu pobjedu među demokratima ostvario je mladi crnački senator iz Illinoisa Barack Obama s 38 posto osvojenih glasova, ispred bivšeg senatora Johna Edwardsa s 30 i senatorice Hillary Clinton s 29 posto glasova, dok je kod republikanaca pobijedio bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee s 34 posto glasova.

Vezani članci Anka Mrak Taritaš Kandidatkinja Anka Mrak-Taritaš: ''Zelene površine su blago Zagreba i na njima se nema što graditi'' Ivica Relković - 2 Relković performansom predstavio kandidaturu za gradonačelnika: ''U utrku ulazim neopterećen...''

'Nema ničeg tužnog ove večeri. Mi smo silno ponosni na sve vas', rekao je svojim pristašama Biden, senator iz Delewarea i predsjednik vanjskopolitičkog odbora Senata.

Biden (65), veteran američke politike s više od 30 godina staža u Senatu, dobio je manje od jedan posto glasova unatoč širokoj kampanji i svom nadanju da će osvojiti četvrto ili čak treće mjesto u utrci.

Njegov kolega Chris Dodd iz Connecticuta prošao je još gore, završivši sa samo 0,02 posto glasova, unatoč činjenice da je posljednjih tjedana cijelu svoju obitelj preselio u Iowu.

'Danas se povlačim iz predsjedničke utrke, ali vjerujete mi da ne odlazimo pognutih, već visoko uzdignutih glava', rekao je pred stotinjak pristaša Christopher Dodd (63), koji iza sebe ima 32 godine u Senatu. Među malobrojnim pristašama bilo je i onih koji su brisali suze, izvijestio je NBC News.

Iz republikanskog tabora još nitko nije najavio povlačenje iz utrke, premda su mnogi ostvarili loše rezultate, uključujući i vodećeg na nacionalnoj razini, bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudya Giulianija, koji je završio kao predzadnji sa samo četiri posto glasova.