Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjereni povijesni rekordi

U ovom je mjestu izmjereno 52,7 stupnjeva, pala je i vruća kiša

Kalifornija (Foto: AFP)
Kalifornija (Foto: AFP) Foto: Afp
Prošli mjesec je u Imperialu, malom gradu na jugu Kalifornije, pala najvruća kiša ikad zabilježena na svijetu.

Stručnjak za vremenske uvjete Jeff Masters objavio je da je 24. srpnja na Imperial padala kiša zagrijana na nevjerojatnih 48,3 Celzijeva stupnja. "24. srpnja ove godine bio je jedan od najtoplijih dana u povijesti Kalifornije, u kojem je toplinski val kakav rijetko doživljavamo, čak i na pustinjskom jugozapadu, zagrijao zrak i tlo na rekordne razine", napisao je Masters na svom blogu "Weather Underground".

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Stiže velika promjena vremena, no prije nje mogli bi pasti travanjski rekordi Klimatske promjene, ilustracija SAMIT U EGIPTU Bliži se COP27, može li se stati na kraj globalnom zatopljenju? "Nalazimo se u prijelomnom trenutku"

Kako je napisao, u pustinjskoj dolini u istočnom dijelu Kalifornije, Death Valleyu, izmjereno je nevjerojatnih 52,7 stupnjeva Celzijevih, što je samo dva stupnja manje od svjetskog rekorda otkako se bilježe temperature zraka, piše DailyMail.

Palm Springs, grad u južnoj Kaliforniji, dosegnuo je temperaturu zraka od 50 stupnjeva Celzijevih, što je za jedan stupanj manje od rekorda svih vremena u tom području. Grad Imperial gori na 49,5 stupnjeva. Rekord svih vremena zabilježen u tom gradu je 51,1 stupanj, a izmjeren je 28. srpnja 1995. godine, napisao je na blogu Masters.

Kiša posljedica vlage koju donosi vjetar

Velika je rijetkost da pri takvim temperaturama zraka padne kiša jer toplina tog intenziteta obično prati sustav visokog tlaka sa suhim zrakom, pa nema oblaka niti oborina. No prošlog je mjeseca na Imperial pala kiša kao ''posljedica vlage koju vjetar donosi s jugozapada'', pojasnio je Masters.

Meteorolog Jeff Berardelli ove iznimno visoke temperature u Imperialu objašnjava time što Zemlja postaje ne samo toplija nego i vlažnija. ''A povezanost između promjena u klimi i zdravlju ljudi iznimno je velika'', dodaje. Imperial je gradić koji ima 17.000 stanovnika i nalazi se u južnom dijelu Kalifornije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene