Kalifornija (Foto: AFP)
Kalifornija (Foto: AFP) Foto: Afp

Prošli mjesec je u Imperialu, malom gradu na jugu Kalifornije, pala najvruća kiša ikad zabilježena na svijetu.


Stručnjak za vremenske uvjete Jeff Masters objavio je da je 24. srpnja na Imperial padala kiša zagrijana na nevjerojatnih 48,3 Celzijeva stupnja. "24. srpnja ove godine bio je jedan od najtoplijih dana u povijesti Kalifornije, u kojem je toplinski val kakav rijetko doživljavamo, čak i na pustinjskom jugozapadu, zagrijao zrak i tlo na rekordne razine", napisao je Masters na svom blogu "Weather Underground".

Vezani članci Može li nas Sunce spasiti od globalnog zagrijavanja? (Ilustracija: Guliver/Thinkstock) Može li nas Sunce spasiti od globalnog zagrijavanja? Do 2050. ući će u jednu od svojih hladnih faza Slika nije dostupna PLANETARNE PROMJENE Zašto oblaci putuju drugačije nego prije 30 godina

Kako je napisao, u pustinjskoj dolini u istočnom dijelu Kalifornije, Death Valleyu, izmjereno je nevjerojatnih 52,7 stupnjeva Celzijevih, što je samo dva stupnja manje od svjetskog rekorda otkako se bilježe temperature zraka, piše DailyMail.

Palm Springs, grad u južnoj Kaliforniji, dosegnuo je temperaturu zraka od 50 stupnjeva Celzijevih, što je za jedan stupanj manje od rekorda svih vremena u tom području. Grad Imperial gori na 49,5 stupnjeva. Rekord svih vremena zabilježen u tom gradu je 51,1 stupanj, a izmjeren je 28. srpnja 1995. godine, napisao je na blogu Masters.

Kiša posljedica vlage koju donosi vjetar

Velika je rijetkost da pri takvim temperaturama zraka padne kiša jer toplina tog intenziteta obično prati sustav visokog tlaka sa suhim zrakom, pa nema oblaka niti oborina. No prošlog je mjeseca na Imperial pala kiša kao ''posljedica vlage koju vjetar donosi s jugozapada'', pojasnio je Masters.

Meteorolog Jeff Berardelli ove iznimno visoke temperature u Imperialu objašnjava time što Zemlja postaje ne samo toplija nego i vlažnija. ''A povezanost između promjena u klimi i zdravlju ljudi iznimno je velika'', dodaje. Imperial je gradić koji ima 17.000 stanovnika i nalazi se u južnom dijelu Kalifornije.