Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski jedriličar Francis Joyon od nedjelje je najbrži čovjek koji je sam oplovio svijet bez zaustavljanja.


Joyon (51) je u ranim jutarnjim satima sa crveno obojanim 30-metarskim trimaranom IDEC uplovio u francusku luku Brest, gdje je okončao svoje oplovljavanje svijeta za fantastičnih 57 dana, 13 sati i 34 minute. 

Vezani članci Tomislav Horvatinčić (Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL) Horvatinčić izbjegavao rizik pritvora? Dan prije izricanja presude za nesreću na moru odletio u Njemačku Šibenski most (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Skočio sa četrdeset metara visokog Šibenskog mosta i preživio: Spasili su ga jedriličari i hitno je prevezen u bolnicu

Francuz je za čak 14 dana srušio dotadašnji rekord koji postavila hrabra britanska jedriličarka Ellen MacArthur u veljači 2005. 

Ipak, Francuz je imao puno bolje vremenske uvjete za rekord od malene Britanke, čiji je brod tada prešao skoro tri tisuće nautičkih milja više od Joyona.

Joyon je imao dosta poteškoća u zadnjih deset dana svoje avanture, pogotovo sa 32 metra visokim jarbolom koji je u svakom trenutku mogao pasti, pa i nije mogao jedriti punom brzinom. Iz Bresta je isplovio 23. studenoga, a otad je prešao više od 26.400 nautičkih milja (49.000 kilometara) sa prosječnom brzinom broda od 19 čvorova.

Joyon drži i solo-rekord u broju prijeđenih nautičkih milja u 24 sata - lani je za jedan dan odjedrio čak 616 milja.