Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi saziv

Jedinstvena Rusija više neće imati dvotrećinsku većinu u Dumi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U novi saziv ruske Dume ući će četiri stranke koje su bile i u petom sazivu, a to su Jedinstvena Rusija, Komunistička partija, LDPR i Pravedna Rusija, a jedina razlika bit će u tome što vladajuća Jedinstvena Rusija premijera Vladimira Putina neće više imati dvotrećinsku većinu u parlamentu, ocijenjuju ruski analitičari uoči parlamentarnih izbora 4. prosinca.

Iako će i dalje imati većinu u parlamentu, Jedinstvena Rusija neće ponoviti rekord iz 2007. godine kada je osvojila 64,3 posto glasova, ocjenjuju vodeće agencije za istraživanje javnog mišljenja.

Na ovogodišnjim parlamentarnim izborima u Rusiji 4. prosinca sudjelovat će ukupno 3.053 kandidata iz sedam registriranih stranaka koji će se boriti za mjesta u šestom sazivu Državne Dume.

Sveruski centar za istraživanje javnog mišljenja (VCIOM) i Centar Levada smatraju da će Jedinstvena Rusija osvojiti između 53 i 54 posto glasova, što bi ipak bio solidan pad za vladajuću stranku.

Prema Levadi, Jedinstvena Rusija će osvojiti 53 posto glasova, Komunistička partija 20 posto, LDPR 12 posto i Pravedna Rusija 9 posto.

VCIOM predviđa Jedinstvenoj Rusiji 54 posto glasova, komunistima 17 posto, LDPR-u 11 posto i Pravednoj Rusiji 8 posto.

S predsjednikom Dmitrijem Medvedevom kao brojem jedan na izbornoj listi i premijerom Putinom na čelu, vladajuća stranka Jedinstvena Rusija dominirala je u petom sazivu Dume i ove godine za mjesta u Dumi natječe se 597 njezinih kandidata.

Drugu stranku po popularnosti u Rusiji, Komunističku partiju, vodi Genadij Zjuganov i od pada Sovjetskog Saveza ona je na svakim izborima druga po broju glasova.

Ultranacionalistička Liberalna demokratska stranka (LDPR) jako se oslanja na svog kontroverznog čelnika, desničarskog populista Vladimira Žirinovskog.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Forenzičko izvješće Procurili strašni detalji o smrti Alekseja Navaljnog: Četiri sata bio je čvrsto vezan za ruke i noge Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce

Na izbornoj listi LDPR-a ove su godine još dva kontroverzna kandidata: Andrej Lugovoj, jedan od glavnih osumnjičenih za ubojstvo Aleksandera Litvinenka u Londonu 2007., i Valerij Budanov, sin bivšeg pukovnika ruske vojske Jurija Budanova koji je bio simbol vojnog zlostavljanja u ratu u Čečenija i koji je osuđen za ubojstvo mlade žene u Čečeniji. Jurij Budanov ubijen je u središtu Moskve u lipnju ove godine.

Stranka Pravedna Rusija, koja samu sebe naziva socijaldemokratskom, ima 584 kandidata na predstojećim izborima. Njezin čelnik Sergej Mironov svrgnut je s dužnosti čelnika Vijeća Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, u svibnju ove godine.

Smatra se da je ta stranka produžena ruka Kremlja te da je osnovana kako bi uzimala glasove komunistima na prijašnjim izborima. Međutim, u posljednje vrijeme jako kritizira Jedinstvenu Rusiju.

Analitičari smatraju da ostale stranke, Prava Stvar, Jabloko i Domoljubi Rusije, neće dostići izborni prag od 7 posto za ulazak u Dumu.

Liberalno-konzervativne stranka Prava stvar naziva se poslovnom strankom, a kratko vrijeme je bila u središtu pažnje ove godine kada je na njezinom čelu bio milijarder Mihail Prohorov. On je svrgnut s dužnosti u rujnu, a zamijenio ga je malo poznati Andrej Dunajev.

Prava stvar osnovana je krajem 2008. godine, a nastala je spajanjem triju manjih liberalnih stranaka te se široko smatrala projektom Kremlja za stvaranje privida višestranačkog političkog sustava u Rusiji.

Osnovana 1993., socijalno-liberalna stranka Jabloko je bila jedna od najuspješnijih liberalnih stranaka u post-sovjetskoj Rusiji. Međutim, njezin utjecaj je jako oslabio u posljednjem desetljeću i od 2003. više nije bila zastupljena u parlamentu.

Na njezinoj su izbornoj listi kandidati koji se zalažu za liberalne reforme i poštivanje ljudskih prava. Vodi je Grigorij Javlinski. Njezin neuspjeh u sastavljanju ozbiljne oporbe Jedinstvenoj Rusiji ostavilo je veći dio njezinih potencijalnih pristaša bez iluzija.

Stranka Domoljubi Rusije je nacionalistička stranka s primjesama komunizma i ove godine ima 302 kandidata. Stranku, koja je dobila zamah nakon sudjelovanja u velikim prosvjedima protiv jedinstvene Rusije u Kalinjingradu 2009., vodi bivši član Komunističke partije Genadij Semigin.

Novi zastupnici birat će se na mandat od pet godina, a ne više na četiri kao do sada. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene