Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pretukao ga na smrt

JAR: Doživotni zatvor ubojici bjelačkog ekstremista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Chris Mahlangu, crnački seoski radnik, proglašen je u srijedu krivim za ubojstvo Eugenea Terre'Blanchea, vođe ekstremističke bjelačke skupine i osuđen na kaznu doživotnog zatvora na sudu u Ventersdorpu na sjeveru Južnoafričke Republike.

Mahlangu, koji je imao 28 godina 22. svibnja 2010., osuđen je jer je na smrt pretukao utemeljitelja Afrikanskog pokreta otpora (AWB), skupine krajnje desnice koja zagovara dominaciju bijele manjine.

Pročitajte i ovo Specijalna policija pred Županijskim sudom u Zagrebu Dio crnogorske narkobande U centru Zagreba scene kao iz akcijskog filma: Pred sud izvedena skupina koja se tereti za krijumčarenje kokaina Policija uhitila osumnjičene Tučnjava u Šibeniku Trojica muškaraca nasmrt pretukla pomorca, jedan bivši profesionalni boksač: Sve je počelo u kafiću...

Patrick Ndlovu, suoptuženik za ubojstvo koji je tada bio malodoban, proglašen je krivim samo za nasilje i osuđen je na dvije godine zatvora uvjetno.

Ubojstvo Eugenea Terre'Blanchea raspirilo je 2010., strasti i strahovanja od izbijanja međurasnog nasilja uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u JAR-u.

>> Predsjednik Zuma pokrenuo istragu zbog pokolja u Marikani

I Mahlangu i njegov suučesnik odabcuju krivnju te tvrde da su se s vlasnikom imanja posvađali oko plaća.

'Prema izjavama nekliko svjedoka optuženoga, spor s ubijenom osobom vodio se oko novca, a ne oko njegovih političkih uvjerenja', rekao je sudac John Horn.

Ndlovu, koji je na sudu rekao da je kod Terrre'Blanchea živio u atmosferi verbalnog i tjelesnog terora, tvrdi da je vođa AWB-a već bio mrtav kada je on stigao na poprište zločina. Mahlangu se pak branio da je djelovao u samoobrani kada je Terre'Blanche na njega nasrnuo mačetom te je tvrdio da ga je ubijeni gazda u prošlosti seksualno napastovao. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene