Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanski zatvorenici ne vole odijevati demodirane pidžame, drže da su im ćelije premale, a priželjkuju i ukusniji jelovnik, pokazuju rezultati ankete koju je japanska vlada provela među bivšim zatvorenicima.


Oko 70 posto ispitanika koji su ćeliju dijelili s drugim
zatvorenicima, žalilo se na nedostatak prostora. No i 44 posto
osuđenika koji su kaznu izdržavali u samici ocijenilo je da su ćelije premale, piše ministarstvo pravosuđa u izvješću objavljenom u srijedu.

Vezani članci Matea Jelić, Toni Kanaet Milanović i Plenković čestitali Matei Jelić i Toniju Kanaetu na olimpijskim medaljama: ''Hrvatska je ponosna na vas!'' Koronavirus u Italiji Objavljena snimka brutalnog premlaćivanja zatvorenika u Italiji, ministrica pravosuđa bijesna

Oko polovica ispitanih bivših zatvorenika ocijenilo je hranu lošom i osudilo zatvorsku praksu služenja večere već u pet sati poslije podne. Također su priželjkivali veću količinu kruha po obroku umjesto veće količine riže ili tjestenine.

Bivši zatvorenici kao negativnost izdvojili su i pidžame s
vertikalnim prugama, ocijenivši ih zastarjelima. Gotovo polovici ispitanih drži da je pidžamama loša boja, a dizajn je staromodan po mišljenju 44 posto ispitanih.

Prema podacima ministarstva pravosuđa oko 81.300 Japanaca od ukupno 127 milijuna ljudi bilo je u zatvoru krajem prošle godine. Odbor Ujedinjenih naroda ocijenio je da su japanski zatvori prenatrpani i da im nedostaje primjerena zdravstvena skrb.

Makoto Ternaka, glavni tajnik organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International Japan upozorio je kako su zapravo "Zatvori zatvoreno društvo i zato se ondje naveliko krše ljudska prava. Potrebno je poduzeti drastične mjere na temelju poštivanja ljudskih prava kako bi se promijenili zatvorski uvjeti".