Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako Tokio razori potres

Japanci će graditi rezervni glavni grad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U strahu zbog katastrofalnih posljedica koje bi potres mogao imati na glavni grad, japanska vlada je otkrila planove za izgradnju 'rezervnog' glavnog grada 500 km od Tokyja.

Kompleks nazvan IRTBBC (Integrated Resort Tourism, Business and Backup City) bio bi izgrađen na mjestu slabo korištene zračne luke Itami, te bi mogao postati domom 250 000 stanovnika i osnovnim državnim ustanovama.

Pročitajte i ovo Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo" Potres u Japanu Preživjela je Čudo u Japanu: Spasioci iz ruševina izvukli ženu više od 72 sata nakon potresa

'Ideja je imati rezervu, pomoćnu bateriju za funkcioniranje države.' izjavio je Hajime Ishii, član vladajuće Demokratske stranke, za portal wired.co.uk.

Gotovo 16 000 ljudi stradalo je u potresu od 9,0 supnjeva prema Richteru, koji je ožujku pogodio istočnu obalu Japana. Iako Tokyo, sa svojih 12,7 miliona stanovnika, nije bio jedan od pogođenih gradova, opskrba strujom i pitkom vodom je danima bila odsječena.

Grad je su u prošlosti više puta pogađali katastrofalni potresi, a jedan od najgorih bio je 1923. kada je stradalo preko 100 000 ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene