Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četiri godine nakon tragičnog 11. ožujka 2011., Japan u srijedu obilježava godišnjicu katastrofalnog potresa i tsunamija, najteže prirodne katastrofe koja je pogodila zemlju nakon Drugog svjetskog rata.


Četvrtu godinu zaredom sirene su se oglasile i Japan je zašutio u 14.46 sati po lokalnom vremenu, sjećajući se 18.500 smrtnih žrtava koje je duž obale Tihog oceana odnio vodeni zid mjestimice viši od 30 metara.

Vezani članci Slika nije dostupna Prošlo je godinu dana od potresa i tsunamija koji su šokirali cijeli svijet Slika nije dostupna Ovako Japan izgleda godinu dana nakon tsunamija!

U Tokiju je održana ceremonija u prisustvu carskog para, premijera i predstavnika svih pogođenih regija.

"Četiri godine je proteklo od velikog potresa na istoku. Ne možemo zaboraviti prizore koje smo vidjeli, doista užasne. Tijekom ove četiri godine, u bolnim okolnostima, uspješno su ujedinjene snage ali okolnosti ostaju teške. Važno je da se nastavi međusobna pomoć", kazao je car Akihito.

Na obali sjeveroistoka japanskog otočja, preživjeli i rodbina nestalih došli su se okupiti ondje gdje su njihovi bližnji nestali.

Nuklearka Fukushima: Radnik upao u spremnik i poginuo

Na oko 18.500 poginulih, tijela gotovo 2.600 njih nisu pronađena. Više od 3.000 ih je preminulo od posljedica te drame zbog pogoršanja životnih uvjeta.

Na tu prirodnu katastrofu, najgoru nakon rata, pridodana je nuklearna nesreća u Fukushimi koja je potjerala tisuće stanovnika iz domova od kojih se mnogi nikada više neće vratiti.

Četiri godine kasnije zbog tsunamija ili radioaktivnosti ukupno gotovo 230.000 osoba još uvijek živi daleko od svojeg doma, u provizornom smještaju, kod rodbine ili u bolnicama i centrima za njegu.

Usprkos planovima rekonstrukcije i dobroj volji institucija, tvrtki i dobrovoljaca, sve tri prefekture najpogođenije u regiji Tohoku (Miyagi, Iwate i Fukushima) daleko su od nekadašnjeg života. Gospodarski ta područja još uvijek pate.

Na 30.000 novih stanova koje su vlasti predvidjele izgraditi za najpotrebitije, jedva pola ih je u gradnji a manje od 6000 dovršeno.

Dekontaminacija zagađenih zona u krugu od nekoliko desetaka kilometara ne napreduje najavljenim ritmom a povratak stanovništva ondje gdje je to teoretski moguće ne događa se. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook