Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janukovič traži razgovore o izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski premijer Viktor Janukovič je ponovno zatražio razgovore sa predsjednikom Viktorom Juščenkom, kao preduvjetom za održavanje izbora za rješenje dugotrajnog političkog spora u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Prozapadni predsjednik Juščenko, koji je na vlast došao nakon Narančaste revolucije 2004. godine, u dugotrajnom je političkom sukobu s Janukovičem i parlamentarnom većinom koja podupire premijera. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Juščenko će razmotriti rokove održavanja izbora Slika nije dostupna Juščenko pozvao snage reda da ne interveniraju

Ovoga je tjedna donio drugu uredbu o raspuštanju parlamenta i sazivanju novih parlamentarnih izbora potkraj lipnja.

Bivša premijerka Julija Timošenko, sadašnja oporbena čelnica i najglasnija zagovornica novih izbora, trebala bi se prosvjednicima obratiti tijekom dana.

Janukovič se čini manje kategoričan u odnosu na petak kada je demonstrantima poručio da se kriza može prevladati samo istovremenim održavanjem parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

"Ako sjednemo za stol i zaključimo da su izbori doista nužni, onda ćemo i donijeti takvu odluku", rekao je Janukovič.

On, ipak, nije isključio mogućnost paralelnih izbora, no to bi, prema njegovu mišljenju, također trebao biti rezultat političkog dogovora.

Predsjednik je, rekao je Janukovič, postupio jednostrano zanemarujući razgovore koji su pokrenuti nakon prve uredbe početkom travnja. 

Zatražio je trenutan prekid pritiska na sudove, izborna povjerenstva i snage sigurnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene