Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza na Korejskom poluotoku

Kongresnik se izletio s Pentagonovom tajnom o Sj. Koreji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Usred saslušanja zapovjednika američkog združenog stožera, generala Martina Dempseyja, jedan se kongresnik izletio i pročitao dio tajnog izvješća vojne kontraobavještajne agencije DIA-e.

Prema tajnom izvješću američke obavještajne zajednice, Pentagon je uvjeren da Sjeverna Koreja posjeduje nuklearne bojeve glave koje je u stanju staviti na neke od svojih balističkih projektila i 'otpremiti' ih prema metama u Južnoj Koreji, Japanu ili, primjerice, Guamu. Kako javlja Newsweek, jedan se američki kongresnik izletio na današnjem saslušanju zapovjednika američkog združenog stožera, generala Martina Dempseyja, te je pročitao dio izvješća vojne kontraobavještajne službe DIA-e.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Ilustracija Nove provokacije Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila

U dokumentu stoji da se 's umjerenom dozom sigurnosti može govoriti da Sjever posjeduje nuklearno naoružanje koje je moguće postaviti na balističke projektile'. Istovremeno se tvrdi kako je pouzdanost samih balističkih projektila relativno mala.

>> Sj. Koreja skriva rakete po kolibama, Jug tvrdi: Mogli bi lansirati svakog trenutka

Dempsey je odbio komentirati navod iz tajnog izvješća. 'Nisam ga vidio, a i sami kažete da nije javan pa ga ne želim ni javno komentirati', rekao je general odgovarajući na pitanje kongresnika iz Colorada Douga Lamborna.

Pitanje sposobnosti Pjongjanga da postavi nuklearnu bojevu glavu na neki od svojih projektila ključno je za interpretaciju posljednjih poteza tog zatvorenog režima. Mnogi analitičari tvrde da su nedavne prijetnje Sjeverne Koreje nuklearnim ratom tek blef mlađahnog vođe Kim Jong-una, no ako je njegova vojska uistinu sposobna ispaljivati nuklearne bojeve glave, tada i zveckanje nuklearnim oružjem zvuči znatno ozbiljnije i opasnije.

Obama: Probat ću riješiti situaciju diplomatski, ali...

Američki predsjednik Barack Obama danas je, kako prenosi Reuters, rekao kako će pokušati razriješiti krizu na Korejskom poluotoku diplomatskim putem, ali da će poduzeti sve potrebne korake kako bi zaštitio Ameriku i njezine saveznike. 'Vrijeme je da Sjeverna Koreja prekine s ratobornim pristupom. Nitko ne želi konflikt na Korejskom poluotoku', rekao je predsjednik SAD-a nakon sastanka s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom.

Ban je, pak, pozvao Kinu, jedinu preostalu veliku saveznicu režima u Pjongjangu, da pomogne u smanjivanju napetosti. U Seul bi sutra u posjet trebao stići američki državni tajnik John Kerry. Dan kasnije trebao bi, kako javlja Yonhap, otići u Kinu. Glavna će tema, nesumnjivo, biti situacija u regiji.

Nakon kraćeg zatišja, Sjeverna Koreja opet prijeti

Nakon dva dana relativnog propagandnog zatišja, sjevernokorejski su državni mediji danas ponovno zaoštrili retoriku. Na državnoj je televiziji pročitano podulje priopćenje Sekretarijata Komiteta za mirno ujedinjenje Koreje prema kojemu 'rat može izbiti u svakom trenutku'.

'Američki i Južnokorejski ratoborni manijaci grdno se varaju ako misle da će protiv nas imati sreće. Rat može izbiti svakog trenutka i jedino što nam preostaje je da nemilosrdno kaznimo neprijatelje. Kasnije će im biti žao, ali od toga neće imati nikakve koristi', stoji između ostalog u priopćenju koje je prenio Yonhap.

Pokušavaju zavarati strane obavještajce

Prema posljednjim informacijama iz južnokorejskih vojnih izvora, koje također prenosi Yonhap, Sjeverna Koreja na svojoj istočnoj obali neprestano mijenja lokacije mobilnih lansirnih rampi, ne bi li pokušala zavarati strane obavještajce u procjenama o njezinom sljedećem potezu ili točnom trenutku ispaljivanja.

Barem jedna rampa trenutno je napunjena projektilom tipa Musudan, koji je okrenut okomito, odnosno spreman je za lansiranje. Projektili spomenutog tipa mogu, prema procjenama, dosegnuti 3.000 do 4.000 kilometara, što znači da bi u slučaju uspješnog lansiranja u opasnosti bile mete u Južnoj Koreji, Japanu i na Guamu.

Iako se, zbog nedavnog Pjongjangovog upozorenja stranim diplomatima da im nakon 10. travnja više neće moći jamčiti sigurnost, pretpostavljalo da bi upravo tog datuma moglo doći do lansiranja, kao sljedeći mogući datum spominje se 15. travnja, kada se navršava 101 godina od rođenja 'vječnog predsjednika' Sjeverne Koreje Kim Il-sunga. Spominje se i scenarij istovremenog lansiranja nekoliko projektila.

Lažna uzbuna u Fukuoki

U međuvremenu je iz Japana stigla vijest da je zračna kontrola u Fukuoki zabunom objavila netočnu informaciju da je Pjongjang lansirao projektil. Kako javlja NHK, obavijest je povučena nakon četiri minute. Jučer se slična greška potkrala gradu Yokohami, na čijem je Twitter profilu također objavljena netočna poruka sličnog sadržaja.

Skupina G8 najoštrije osudila ratobornu retoriku

Inače, najoštrija osuda ratoborne retorike i prijetnji režima u Pjongjangu stigla je danas sa sastanka ministara vanjskih poslova država skupine G8.

'Pozivamo Sjevernu Koreju da se suzdrži od daljnjih provokacija', prenio je Reuters zaključak koji je usuglašen na sastanku ministara. Šefovi diplomacija Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Kanade i Rusije osudili su 'agresivnu retoriku' Pjongjanga tvrdeći da takav diskurs režim kojim zapovijeda mlađahni Kim Jong-un može odvesti samo u daljnju izolaciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene