Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedica recesije

Izumire macho svijet, vladavinu preuzimaju žene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godinama je svijet bio svjedok tihe, ali sigurne smjene moći iz muških u ženske ruke. Posljedice će biti ne samo smrtonosni udarac na macho klub zvan financijski kapitalizam koji je svijet doveo u trenutačnu ekonomsku katastrofu, bit će to i kolektivna kriza za milijune zaposlenih muškaraca diljem svijeta, piše Foreign Policy.

Novinar Reihnan Salam piše kako su naznake koje upućuju na završetak dominacije macho - muškaraca posvuda. Primjerice, utjecaj koji kriza ima na muškarce je toliko velik da je recesija sada poznata kao 'he-cession' ili 'on-cesija'. Više od 80 posto izgubljenih radnih mjesta u SAD- u od studenog pripadali su muškarcima. Slično je i u Europi. U isto to vrijeme brže su propadale tvrtke koje su vodili muškarci, nego one koje vode žene. Predviđa se da će do kraja ove godine zbog globalne recesije čak 28 milijuna muškaraca u cijelom svijetu ostati bez posla.

Pročitajte i ovo Protuprosvjed na Trgu Prosvjedi i ljudska prava VELIKA FOTOGALERIJA Muškarci pali na koljena, žene uzvratile udarac: ''Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu!'' Ilustracija Rodni jaz Žene u Hrvatskoj od danas do kraja godine rade besplatno

Više visoko obrazovanih žena

Kraj macho kluba može se iščitati i iz podatka da sve manje muškaraca u odnosu na žene ima visoko obrazovanje koje je potrebno za uspjeh. Uskoro će u SAD-u na dva muškarca s diplomom biti tri žene s diplomom. Kako se kriza razvija tako će svoj danak ostavljati i na političku moć muškaraca. Ovo se već dogodilo na Islandu čiji su stanovnici, ne samo s vlasti svrgnuli mušku elitu, već za premijerku izabrali deklariranu homoseksualku, Jóhanna Sigurðardóttir. '99 posto ih je išlo u istu školu, voze iste aute, nose ista odijela i imaju iste stavove. Oni su nas doveli u ovu situaciju, i veoma su se zabavljali dok su to radili', komentirala je poslovna žena Halla Tomasdottir jednom prilikom. Iako se ovakvo što najvjerojatnije neće dogoditi u baš svakoj zemlji, preuzimanje vlasti iz muških ruku bit će dramatično ubrzano ekonomskom krizom.

Kako će se razvijati post - macho svijet?

Nasljeđe Velike Recesije, kako piše Foreign Policy neće biti smrt Wall Streeta, niti smrt kapitalizma. Ove ideje i institucije će i dalje živjeti, ali ono što neće preživjeti je macho. Kako će se ova promjena na post – macho svijet razvijati? To ovisi o izborima koje će muškarci poduzimati, a prema tumačenju autora članka, postoje samo dva. Prvi je prilagodba. Muškarci će prihvatiti žene kao jednake partnerice i asimilirati se u novu kulturu senzibilnosti. To ne znači da će se svi zapadni muškarci pretvoriti u metroseksualce, ali krajem macho muškaraca, pojavit će se novi model muškosti, naročito među obrazovanima.

Lakše će se asimilirati muškarci sa Zapada

No, postoji i druga mogućnost: opiranje. Možda će se neki odlučiti boriti protiv smrti macho muškarca, žrtvujući svoju budućnost u pokušaju da ometu i odgode moćan povijesni trend. Ovo bi se moglo nastaviti na mnogo načina. Muškarci koji nemaju konstruktivne načine iskaljivanja svoje ljutnje, mogli bi postati težak izvor ekstremizma. Izbor između prilagodne i otpora moglo bi se odigrati i na temelju geopolitičke podjele. Zapadni muškarci, prema časopisu, bit će mnogo skloniji prvoj opciji, dok će oni s Istoka vjerojatnije izabrati opiranje procesu.

Ovo ne znači da će se žene i muškarci boriti vatrenim oružjem jedni protiv drugih. Konflikt će se odvijati u mnogo suptilnijem obliku, a glavna će se bitka voditi u srcima i umovima. Ali, isto tako možemo očekivati da bi ta tranzicija koja će vjerojatno obilježiti 21. stoljeće, ipak mogla biti teška i ispunjena nasiljem. Na kraju, novi svijet obilježit će ponajprije više dijaloga i dogovora. Budući da je ženama u genima zapisana briga za druge, možemo očekivati da će buduće vladarice biti kreatorice puno boljeg i ljudskijeg društva, zaključio je autor.

Mislite li da bi svijet bio bolji kad bi njime vladale žene?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene