Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izraelski avioni napali kršćanski dio Bejruta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski borbeni zrakoplovi u petak ujutro bombardirali su južna predgrađa Bejruta ali i strateške prometnice i mostove sjeverno od libanonske prijestolnice, te po prvi put napali i mjesto Jounieh nastanjeno uglavnom kršćanima, javili su sigurnosni izvori i televizija Al Arabija.

Libanonski izvori sigurnosti javili su da je u zračnim napadima prema prvim podacima poginulo najmanje troje civila, a nešto kasnije je objavljeno i da je ranjeno još najmanje šest osoba.
Izraelski zrakoplovi uništili su libanonski Casino most kod Jounieha, kršćanske četvrti oko 20 km sjeverno od Bejruta, što je prvi put da su zračni napadi prošireni i izvan južnih šijitskih predgrađa Bejruta, važnih uporišta Hezbolaha.

Pročitajte i ovo Razorena Gaza Nastavljaju se pregovori Korak do primirja u Gazi: "Izrael je sve prihvatio i sada se čeka odluka Hamasa" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

Izraelske snage pogodile su i dva mosta kod Madfouna i Halata, oko 40 km sjeverno od Bejruta. Mostovi su zatvoreni za promet čime je presječena veza Bejruta sa sjeverom zemlje.

Vođa Hezbolaha šeik Sayed Hassan Nasrallah u četvrtak je prijetio raketiranjem Tel Aviva, ako Izrael napadne središte Bejurta. Izrelski vojni izvori odgovorili su prijetnjom uništenja libanonske infrastrukture ako Hezbolah napadne Tel Aviv.

Libanonski premijer Fouad Siniora izjavio je da će njegova zemlja za tjedan dana u potpunosti ostati bez goriva ako u međuvremenu iz inozemstva ne stignu nove zalihe.

- Imamo goriva za još sedam dana i to je sve", rekao je Siniora u četvrtak navečer na BBC-u. Ipak, izrazio je nadu da će nove pošiljke stići uskoro.

Libanon se nalazi pod izraelskom pomorskom i zračnom blokadom već tri tjedna, otkako je počeo sukob Hezbolaha i Izraela.

UN je također objavio da libanonske benzinske postaje, vodocrpilišta i postrojenja za električnu energiju ostaju bez goriva i da bi za nekoliko dana mogla zavladati posvemašnja nestašica. 

Nekoliko desetaka izraelskih tenkova prodrlo je jutros uz potporu izraelskih borbenih zrakoplova duboko u područje pojasa Gaze, a nakon što je u sukobima sinoć ubijeno osmero palestinskih civila, među kojima i jedno dijete, jutros su ubijena još dva Palestinca, javili su bolnički izvori.

Ujedinjeni narodi u četvrtak su "izrazili zabrinutost da je tragedija u Gazi zaboravljena" zbog sukoba u Libanonu.

Izraelske i palestinske militante pozvali su da ispune svoje obveze i zaštite civile tijekom borbi, oštro kritizirajući Izraelce.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene