Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Humanitarna pomoć

Izraelci deportiraju dobitnicu Nobelove nagrade za mir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Putinici i članovi posade irskog broda Rachel Corrie koji je vozio humanitarnu pomoć za Gazu a zaustavila ga je izraelska mornarica kada je pokušavao probiti blokadu pojasa Gaze, prebačeni su pod pratnjom u međunarodnu zračnu luku Ben Gurion u blizini Tel Aviva od kuda bi trebali biti deportirani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opovrgavanje optužbi Norveški ministar: Nisam utjecao na dodjelu Nobelove nagrade za mir Slika nije dostupna Kina prosvjeduje Obama pozvao Kinu da oslobodi dobitnika Nobelove nagrade

Izrael je počeo s deportacijom 19 putnika i članova posade, objavio je glasnogovornik izraelskog ministarstva unutarnjih poslova Yigal Palmor. Sedmero aktivista, šestero Malezijaca i Kubanac, već je cestovnim putem prešlo u Jordan. Ostalih 12, irskih državljana, bit će otpraćeno iz zračne luke Bena Guriona u Tel Avivu.

'Sve osobe s broda potpisale su dokument kojim odustaju od ulaganja priziva na mjeru protjerivanja', izjavio je Palmor.

Brod Rachel Corrie koji je trebao dopremiti pomoć Palestincima u subotu poslije podne pristao je u izraelsku luku Ashod nakon što su se na njega ukrcali izraelski vojnici, bez sukoba s putnicima, te ga usmjerili prema teritoriju Izraela.

>> Diljem svijeta prosvjedi protiv Izraela

Na brodu je 5 Iraca, među kojima i cobitnica Nobelove nagrade za mir Mairead Maguire, 6 Malezijaca, te 8 članova posade. Brod je trebao biti dio konvoja koji je u ponedjeljak napala izraelska mornarica, pri čemu je poginulo devetero civila.

Iranski Čuvari revolucije spremni pratiti humanitarne brodove za Gazu

Čuvari revolucije, ideološka vojska iranskog režima, spremna je služiti kao zaštitna pratnja brodovlju s humanitarnom pomoći za Gazu ako ajatolah Ali Hamnei izda takvu naredbu. 'Pomorske snage Čuvara revolucije potpuno su spremne pratiti flotile slobode i mira koje prevoze humanitarnu pomoć iz cijelog svijeta za potlačeni narod u Gazi', rekao je Ali Širazi, jedan od čelnika Čuvara, javlja agencija Mehr.

'Ako ajatolah Hamnei izda pomorskim snagama Čuvara revolucije naredbu u tom smislu, one će poduzeti praktične mjere za pratnju flotila prema Gazi, koristeći se svojim sredstvima i opremom'.(Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene