Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izraelci 90-tih tajno pregovarali s Pyongyangom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelci su devedesetih godina, tijekom tajnih pregovora u Pyongyangu koji su završili neuspjehom, pokušali uvjeriti Sjevernu Koreju da prestane izvoziti rakete u arapske zemlje, piše japanski list Yomiuri Shimbun.

Izraelci su u rujnu bombardirali sumnjivo mjesto u Siriji, na temelju informacija američkog i britanskog tiska prema kojima se ondje odvijaju nuklearne aktivnosti u koje bi mogla biti umiješana Sjeverna Koreja.

Pročitajte i ovo Izraelski ministar ozlijeđen u prometnoj nesreći Nije prva nesreća Prevrnuo se automobil u kojem je bio kontroverzni izraelski ministar: Nije bio sam Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

Prije petnaestak godina Izraelci su diskretno poslali svoje
predstavnike u Pyongyang nastojeći uvjeriti komunistički režim da bi bilo dobro prekinuti vojnu suradnju s arapskim zemljama, ako je vjerovati Yomiuriju, koji se poziva na bivše izraelske političke dužnosnike.

Prema pisanju japanskog lista, Sjeverna Koreja pregovore je počela 1992. preko posrednika - američkog draguljara korejskog podrijetla. 

Pyonygang je želio da Izraelci investiraju u rudnik zlata u Sjevernoj Koreji, piše Yomiuri, pozivajući se na izjavu bivšeg izraelskog diplomata Eytana Bentsura.

Unatoč tomu što je rudnik bio poplavljen, Izraelci su bili voljni
investirati 30 milijuna dolara, odnosno oko milijardu dolara u
budućnosti, prepričao je Bentsur.

Izraelci su se nadali da će na taj način potaknuti Sjevernokoreance da prekinu izvoziti rakete u Siriju, Libiju i Irak. No, Yomiuri prenosi kako su izraelski pregovarači na kraju posumnjali u iskrenost svojih sjevenokorejskih pregovarača, a kao posljedica toga, u kolovozu 1993. tadašnji premijer Yitzhak Rabin naredio je da se pregovori prekinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene