Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski premijer Ehud Olmert zaprijetio je u nedjelju 'nesrazmjernim odgovorom' na nove raketne napade iz Pojasa Gaze pod Hamasovom upravom.


Militanti su nastavili sa sporadičnim ispaljivanjem raketa na jug Izraela, a Tel Aviv sa zračnim napadima na Gazu nakon primirja koje je stupilo na snagu 18. siječnja, poslije 22-dnevne izraelske ofenzive na tu palestinsku enklavu. Najmanje dvije rakete pale su na Izrael u nedjelju, bez žrtava i materijalne štete. Odgovornost za napad preuzele su Brigade mučenika al-Akse, skupina koja pripada pokretu Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Vezani članci U Gazi uništene stotine zgrada Uništene ceste, zgrade, stotine mrtvih: Izrael kaže da nema roka za završetak sukoba - ''Ne stojimo sa štopericom. Želimo postići ciljeve'' Izrael raketirao Hamas Ne smiruje se sukob na Bliskom istoku: Izrael raketirao domove zapovjednika Hamasa, Palestina kaže da su to najsnažniji udari dosad

'Na raketiranje stanovnika na jugu odgovorit ćemo žestoko i nesrazmjerno', rekao je Olmert na sastanku vlade. 'Djelovat ćemo prema novim pravilima, na način da izbjegnemo novi rat i stalne napade na jug kako bi održali normalan život stanovnika', dodao je ne navodeći pojedinosti. Izrael se našao na udaru kritika zbog smrti, kako tvrdi Hamasovo ministarstvo zdravstva, više od 1.300 Palestinaca, uključujući najmanje 700 civila tijekom nedavnog rata.

Kritičari kažu da je odgovor Izraela, prilikom zračne i kopnene ofenzivu na gusto naseljena područja Pojasa Gaze, bio nesrazmjeran u odnosu na raketne napade na Izrael u proteklih osam godina u kojima je poginulo 18 osoba.