Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Izraelski tenkovi u centru grada Gaze: "Hamasovci se više nemaju gdje sakriti"

Aktualno Galerija Raketiranje u Gazi Raketiranje u Gazi Foto: Afp Razorne posljedice izraelskog napada na Gazu Razorne posljedice izraelskog napada na Gazu Foto: Afp Razorne posljedice izraelskog napada na Gazu Razorne posljedice izraelskog napada na Gazu Foto: Afp Razorne posljedice izraelskog napada na Gazu Razorne posljedice izraelskog napada na Gazu Foto: Afp +0 Izraelski tenk, ilustracija Galerija 1/5 >>
Dok je u Gazi stanje sve gore, Europska Unija i svjetske organizacije pokazuju sve manju podršku za Izrael.

 

  • Izvanredni sastanak Arapske lige danas u Rijadu

  • Zdravstveni sustav u Gazi je na koljenima

  • Macron poziva Izrael da prekine bombardiranja u kojima ginu civili u Gazi

  • Izrael je jučer napao Siriju

Tijek događaja pratite u nastavku:

23:30 Izraelski tenkovi uočeni su na središnjim ulicama grada Gaze, rekli su očevici u subotu navečer, a palestinski Crveni polumjesec kaže da se nalaze dvadesetak metara od bolnice al-Quds.

Crveni polumjesec rekao je da su tisuće izbjeglica koji su u bolnici potražili sklonište, u velikom strahu. Od 18 vozila Crvenog polumjeseca na sjeveru Pojasa Gaze, još samo sedam ih je u voznom stanju, a i ona bi mogla stati unutar nekoliko sati zbog manjka goriva, upozorila je organizacija.

Početkom tjedna, izraelska vojska objavila je da je kopnena vojska dospjela "duboko" u grad Gazu. Otad, Izrael neprestano poziva civile na sjeveru da krenu prema južnom dijelu Pojasa Gaze.

Hamas je izgubio kontrolu nad sjevernim dijelom Pojasa Gaze, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu navečer. Borci Hamasa "više nemaju sigurno mjesto na koje se mogu sakriti."

Izrael optužuje palestinsku organizaciju Hamas, koja kontrolira Pojas Gaze, za korištenje civila kao ljudskih štitova.

Najveća bolnica u Pojasu Gaze obustavila je svoje operacije zbog intenzivnih borbi na sjeveru palestinskog teritorija, rekli su liječnik i Hamasovo ministarstvo zdravstva u subotu. Ghassan Abu-Sitta, liječnik koji radi u bolnici al-Shifa u Gazi rekao je da nema struje i da bolnica više ne funkcionira. "Veći dio osoblja je otišao", dodao je.

21:35 Izraelska vojska pomoći će u nedjelju evakuirati novorođenčad iz bolnice Al Shifa u Gazi, rekao je u subotu glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari.

"Osoblje bolnice Al Shifa tražilo je da sutra pomognemo bebama na odjelu pedijatrije da dospiju u sigurniju bolnicu. Omogućit ćemo potrebnu pomoć", rekao je Hagari na konferenciji za medije.

17:40 Izraelska nevladina udruga Liječnici za ljudska prava-Izrael izvijestila je da su "dvije prerano rođene bebe umrle" jer je zbog nestašica goriva onemogućen nastavak neonatalne skrbi u Al Shifi, najvećoj bolnici u opkoljenom Pojasu Gaze, a izraelska vojska tvrdi da ona ne cilja bolnicu i da ona nije opkoljena.

"Velika opasnost sada prijeti životu 37 nedonoščadi", upozorila je izraelska nevladina udruga pošto jačaju borbe između izraelske vojske i pripadnika palestinskog pokreta Hamasa u blizini te bolnice u gradu Gazi.

13:15 Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su stanovnicima sjevernog Pojasa Gaze da će u subotu na nekoliko sati osigurati dva sigurna koridora za bijeg koji vode prema jugu.

"Vojne aktivnosti bit će zaustavljene između 10 ujutro i 14 sati u humanitarne svrhe", objavila je vojska na društvenoj platformi X.

Vojska je dodala da će napraviti taktičku obustavu vojnih aktivnosti na nekoliko sati u izbjegličkom kampu Jabalia kako bi se omogućilo i civilima da pobjegnu odande.

"Radi vaše sigurnosti, pridružite se stotinama tisuća stanovnika koji su se posljednjih dana preselili na jug", napisao je glasnogovornik vojske na arapskom na X.

Stanovnicima je dopušteno koristiti obalnu cestu na Sredozemnom moru i onu koja prolazi kroz središte teritorija.

13:00 Hasan Nasrallah trebao početi u 14 sati. Očekuje se da će se televizijsko obraćanje vođe Hezbollaha povodom Dana mučenika dotaknuti razmjene vatre s izraelskom vojskom duž južne granice Libanona. Bit će to drugi put da Nasrallah govori od početka rata.

12:20 Glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze rekao je da su obustavljene operacije u subotu u bolničkom kompleksu Al Shifa, najvećem u palestinskoj enklavi, pošto je kompleks ostao bez goriva.

"Kao rezultat toga, jedno novorođenče umrlo je u inkubatoru, a ondje se nalazi 45 beba", rekao je za Reuters Ashraf Al-Qidra, glasnogovornik ministarstva zdravstva u Gazi pod kontrolom Hamasa.

Tamošnji stanovnici rekli su da se izraelska vojska cijelu noć borila protiv Hamasovih naoružanih pripadnika u i oko grada Gaze u kojemu se nalazi bolnica. Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

"Situacija je gora nego što itko može zamisliti. Opkoljeni smo unutar medicinskog kompleksa Al Shifa", rekao je Qidra telefonskim putem.

9:15 Izvanredni summit koji je sazvala Arapska liga na zahtjev Palestinaca i Saudijske Arabije, na kojemu će se raspravljati o ratu u Gazi, trebao bi se održati u subotu u glavnom saudijskom gradu Rijadu.

Sastanak će biti usredotočen na izraelsku agresiju na Gazu, stoji u priopćenju Arapske lige.

Čelnici 22 zemlje na izvanrednom će se sastanku konzultirati, koordinirati i raspravljati o načinima suočavanja s kontinuiranom eskalacijom na okupiranim palestinskim teritorijima. Ovaj summit predstavlja 16. hitan sastanak arapskih čelnika.

Na sastanku će sudjelovati i iranski predsjednik Ebrahim Raisi koji je rekao da je stiglo vrijeme za djelovanje u vezi sa sukobom u Gazi.

Ministri vanjskih poslova lige na pripremnom sastanku u četvrtak osudili su "izraelsku okupaciju i njenu agresiju na Pojas Gaze" i zatražili da zemlja "odgovara za svoje zločine protiv palestinskog naroda".

Arapski ministri vanjskih poslova također su pozvali na "momentalan prekid izraelske agresije protiv Palestinaca...i na pružanje svih oblika podrške Palestini i njezinom narodu".

Ministri vanjskih poslova već su pozvali na trenutno zaustavljanje izraelskih napada na Gazu na sastanku u Kairu nedugo nakon početka rata 7. listopada. Saudijska Arabija trenutno predsjeda skupinom.

9:00 Najmanje četiri velike bolnice u Gazi sada su na prvoj liniji bojišnice. Tisuće pacijenata kao i stanovnika Gaze koji traže utočište u medicinskim centrima, izdržali su još jednu noć izraelskog bombardiranja.

Izrael tvrdi da su ih borci Hamasa izgradnjom baza ispod zgrada bolnica učinili legitimnim vojnim ciljevima. Hamas negira da je izgradio zapovjedne i kontrolne baze ispod bolnica.

8:20 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgovorio je na intervju francuskog predsjednika Macrona za BBC, u kojem je ovaj pozvao Izrael da prestane ubijati žene i bebe u Gazi, te ponovio poziv na prekid vatre u ratu. Netanyahu je rekao da bi sve nacije trebale osuditi Hamas, a ne Izrael, tvrdeći da njegova vojska pokušava maknuti civile iz sukoba, dok ih Hamas koristi kao živi štit.

Zločini koje danas počini Hamas-ISIS u Gazi bit će počinjeni sutra u Parizu, New Yorku i diljem svijeta", upozorio je u izjavi.

7:40 Zdravstveni sustav u pojasu Gaze je na koljenima, upozorio je u petak čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u UN-ovu Vijeću sigurnosti, istaknuvši da polovina od 36 bolnica u enklavi uopće ne radi.

"Situaciju na terenu nemoguće je opisati: bolnički hodnici prepuni ranjenih, bolesnih i umirućih ljudi, prepune mrtvačnice, operacije bez anestezije, desetci tisuća ljudi koji se sklanjaju u bolnice", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, dodajući da je evidentirano "više od 250 napada" na zdravstveni sektor (bolnice, klinike, vozila hitne pomoći, pacijente) u Gazi i na Zapadnoj obali od početka rata što ga je potaknuo Hamasov krvavi napad 7. listopada. Na zdravstveni sektor u Izraelu bilo je 25 napada.

"Najbolji način da se pomogne zdravstvenim radnicima i ljudima za koje se skrbe jest dati im sve što im treba za njegu: lijekove, medicinsku opremu i gorivo za bolničke generatore", rekao je, zatraživši veću humanitarnu pomoć koja dolazi preko graničnog prijelaza Rafaha i opetujući pozive UN-ovih čelnika na "primirje".

"Razumijem što proživljavaju djeca u Gazi jer sam i sam to doživio kao dijete", istaknuo je čelnik WHO-a rođen u Tigraju, u Etiopiji.

Budući da Vijeće sigurnosti, krajnje podijeljeno u vezi s tim pitanjem, od početka rata nije sposobno nastupiti jedinstveno, čelnik WHO-a je pozvao i na reformu tog UN-ova tijela.

"Odavno mislim da Vijeće sigurnosti više ne ispunjava zadaću za koju je stvoreno", a to je očuvanje "mira i sigurnosti" u svijetu, istaknuo je.

7:35 Francuski predsjednik Emmanuel Macron je pozvao Izrael da prekine bombardiranja u kojima ginu civili u Gazi, u razgovoru za BBC objavljenom u petak navečer.

"Patimo zajedno s Izraelom i razumijemo njihovu želju da se oslobode terorizma. No danas su zapravo bombardirani civili. Malena djeca, žene i starci ginu pod bombama. Nema nikakvog opravdanja i nikakve legitimnosti za to. Pozivamo stoga Izrael da stane", istaknuo je.

Hamasovo ministarstvo zdravstva objavilo je da je 11.078 ljudi, među kojima 4.506 djece, ubijeno u izraelskom bombardiranju pojasa Gaze od početka rata koji je potaknuo krvavi napad palestinskog islamističkog pokreta na židovsku državu 7. listopada.

"Ta reakcija u borbi s terorizmom, mora biti u skladu s međunarodnim pravilima ratovanja i međunarodnog humanitarnog prava jer to demokratska zemlja", rekao je francuski predsjednik.

Odgovarajući na pitanje o mogućem izraelskom kršenju međunarodnog prava, Macron je istaknuo da on nije sudac, već predsjednik države.

Ujedno je rekao da je zabrinut zbog toga što bi sveopće bombardiranje Gaze moglo potaknuti želju za osvetom u regiji.

7:30  Izrael je revidirao broj mrtvih u Hamasovu napadu 7. listopada s 1400 na 1200, rekao je u petak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova za AFP.

"Ovo je nova procjena", rekao je Lior Haiat, ne dajući obrazloženje za novi broj.

Novi podatak o 1200 mrtvih, većinom civila koji su poginuli u napadu palestinskog islamističkog pokreta Hamasa 7. listopada naveden je u priopćenju ministarstva vanjskih poslova objavljenom u petak.

"Hamasovi teroristi (...) su hladnokrvno ubili oko 1200 ljudi i oteli 240, među njima djecu, žene i starce", navodi se u priopćenju.

Haiat je na upit AFP-a potvrdio taj broj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene