Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izrael je dopustio dostavu nekih prehrambenih proizvoda, kao što su grickalice i začini, koji su bili na popisu zabranjenih proizvoda za slanje u Gazu u sklopu trogodišnje blokade, nastojeći ublažiti ljutnju međunarodne zajednice zbog izraelskog smrtonosnog napada na međunarodno brodovlje.


Tom je odlukom, objavljenom nekoliko sati uoči sastanka američkog predsjednika Baracka Obame i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u Bijeloj kući, samo malo proširen popis proizvoda koji smiju ući u Gazu, među koje su sada uvršteni džem, čips i sokovi.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Cijepljenih u svijetu sve više, ali jednu će zemlju biti teško stići: U jednom danu cijepili više od 200 tisuća ljudi Slika nije dostupna 21 nevladina organizacija traži ukidanje blokade Gaze

Hamasov glasnogovornik Sami Abu Zuhri izjavio je da taj postupak nije vrijedan komentara. 'Nama je drago da sok i sezamov maslac više ne prijete izraelskoj sigurnosti, ali Izrael treba dopustiti ulaz sirovina u Gazu kako bi njezini stanovnici mogli raditi', izjavila je aktivistica za ljudska prava Sari Baši.

Međutim, dostavu cementa, čelika i drugog materijala potrebna za obnovu područja razrušena u trotjednoj izraelskoj ofenzivi potkraj 2008. Izrael ne dopušta. Izrael tvrdi da je blokada potrebna kako bi se spriječili pripadnici Hamasa da nabave oružje. Hamas nadzire Pojas Gaze i protivi se Abasovim mirovnim naporima, koji pregovora s Izraelcima posredovanjem SAD-a.

UN upozorava da je blokada izazvala humanitarnu krizu, a Izrael to niječe. Napad izraelskih vojnika 31. svibnja na najveći brod u konvoju koji je kanio probiti morsku blokadu Gaze, kad je poginulo devet propalestinskih aktivista, privukao je pozornost svijeta na trogodišnju blokadu. (Hina)