Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izrael: Premijer Olmert podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski premijer Ehud Olmert koji se našao u središtu nekoliko korupcijskih skandala, podnio je u nedjelju navečer ostavku predsjedniku države Shimonu Peresu.

Tim je činom Olmert službeno pokrenuo proces izbora svog nasljednika na dužnost predsjednika vlade koja automatski postaje prijelazna vlada.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"


Olmert je tijekom večeri bez medijske pozornosti ušao u zgradu predsjedništva u Jeruzalemu i predao Peresu pismo u kojemu piše da, "kako je i obećao, podnosi ostavku", objavilo je izraelsko predsjedništvo.


Nešto kasnije, sam predsjednik Peres je izvijestio medije o ostavci premijera Olmerta kojemu je odao počast za "njegovo zauzimanje za narod i državu Izrael".


Istaknuo je da će se konzultirati sa "svim parlamentarnim skupinama kako bi čim prije donio odluku" o imenovanju mogućeg nasljednika Olmerta koji će dotad ostati na dužnosti.


Izraelski predsjednik je dodao da će se te konzultacije završiti do njegova odlaska u New York, gdje ovog tjedna treba zastupati Izrael na Općoj skupštini UN-a.


Zadaću sastavljanja nove vlade Peres bi trebao povjeriti ministrici vanjskih poslova Tzipi Livni koja je nakon stranačkih izbora u srijedu naslijedila Ehuda Olmerta na dužnosti predsjednika najveće političke stranke u zemlji, centrističke Kadime koja je na vlasti u Izraelu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene