Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski premijer Ehud Olmert koji se našao u središtu nekoliko korupcijskih skandala, podnio je u nedjelju navečer ostavku predsjedniku države Shimonu Peresu.


Tim je činom Olmert službeno pokrenuo proces izbora svog nasljednika na dužnost predsjednika vlade koja automatski postaje prijelazna vlada.

Vezani članci Yair Lapid - 2 Novinar, MMA borac i najpoželjniji muškarac: Tko je čovjek koji je sastavio najnevjerojatniju koaliciju u izraleskoj povijesti? Japanski premijer Shinzo Abe Najdugovječniji japanski premijer objavio da odlazi s dužnosti zbog narušenog zdravlja


Olmert je tijekom večeri bez medijske pozornosti ušao u zgradu predsjedništva u Jeruzalemu i predao Peresu pismo u kojemu piše da, "kako je i obećao, podnosi ostavku", objavilo je izraelsko predsjedništvo.


Nešto kasnije, sam predsjednik Peres je izvijestio medije o ostavci premijera Olmerta kojemu je odao počast za "njegovo zauzimanje za narod i državu Izrael".


Istaknuo je da će se konzultirati sa "svim parlamentarnim skupinama kako bi čim prije donio odluku" o imenovanju mogućeg nasljednika Olmerta koji će dotad ostati na dužnosti.


Izraelski predsjednik je dodao da će se te konzultacije završiti do njegova odlaska u New York, gdje ovog tjedna treba zastupati Izrael na Općoj skupštini UN-a.


Zadaću sastavljanja nove vlade Peres bi trebao povjeriti ministrici vanjskih poslova Tzipi Livni koja je nakon stranačkih izbora u srijedu naslijedila Ehuda Olmerta na dužnosti predsjednika najveće političke stranke u zemlji, centrističke Kadime koja je na vlasti u Izraelu.