Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Washington osuđuje

Izrael ponovno pokreće već odbijeni plan naseljavanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova namjerava pokrenuti plan izgradnje 1.600 stanova u Ramat Shlomou, četvrti kolonizacije u istočnom okupiranom i pripojenom Jeruzalemu, a taj plan je već 2010. Washington osudio, izjavila je u ponedjeljak jedna glasnogovornica ministarstva.

"Povjerenstvo ministarstva unutrašnjih poslova za Jeruzalem će se sastati u roku od dva tjedan i diskutirati o mogućim primjedbama na taj program gradnje odobren prije više od dvije godine, u ožujku 2010.", precizirala je jedna glasnogovornica  izraelskog ministarstva unutarnjih poslova.

Glasnogovornica je dodala da će povjerenstvo zatim odlučiti hoće li uzeti u obzir neke primjedbe, te da će potrajati do stavljanja stanova u prodaju. Taj sporni plan je bio zaleđen nakon što je izazvao tešku diplomatsku krizu između SAD-a i Izraela tijekom posjeta Jeruzalemu američkog potpredsjednika Joea Bidena u ožujku 2010.

Ramat Shlomo je četvrt u kojoj žive ultra ortodoksni židovi u istočnom dijelu Jeruzalema, uglavnom naseljenom Arapima, koji je 1967. Izrael pripojio. Međunarodna zajednica ne priznaje to pripojenje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dome, slatki dome Htjeli biste kupiti novi stan? Sjednite i pogledajte ove podatke Slika nije dostupna 'Jeruzalem nije naselje' Netanyahu: Ne prekidamo gradnju stanova za Židove

>> Francuska i Britanija pozvale izraelske veleposlanike na razgovor

Ta objava stiže usred diplomatske krize između Izraela s jedne strane i nekoliko europskih zemalja s druge, među kojima su Francuska i Velika Britanija koje kritiziraju izraelsku odluku o pokretanju izgradnje kao odgovor na pristup Palestine u rang zemalja promatrača u UN-u.

Washington se u ponedjeljak navečer pridružio prosvjedima iz europskih prijestolnica protiv tih novih planova. "Tražimo od izraelskih čelnika da ponovno razmotre te jednostrane odluke i pokažu suzdržanost, jer su to kontraproduktivni postupci koji otežavaju nastavak izravnih pregovora između Izraela i Palestinaca", rekao je glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney.

"Jasno smo rekli izraelskoj vladi da su takve mjere u suprotnosti s američkim stajalištem koje odbija jednostrane akcije, kao što je naseljavanje", dodao je Carney na dnevnoj konferenciji za novinare. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene