Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinuti

Francuska i Britanija pozvale izraelske veleposlanike na razgovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska i Britanija pozvale su u ponedjeljak na razgovore izraelske veleposlanike u svojim prijestolnicama kako bi izrazile zabrinutost zbog planova Izraela da nastavi gradnju naselja na okupiranom palestinskom teritoriju, a Njemačka je pozvala Izrael da odustane od tih planova.

Francuska je pozvala na razgovor izraelskog veleposlanika u Parizu, ali je umanjila važnost izvješća da bi mogla opozvati svog veleposlanika u Izraelu kao odgovor na odluku izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o širenju židovskih naselja. 'Veleposlanik je pozvan kako bi mu izrazili svoje negodovanje', rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Philippe Lalliot.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Jedan dužnosnik ministarstva odbacio je izvješća da bi Francuska mogla opozvati svog veleposlanika u Jeruzalemu i rekao je da Pariz razmatra druge načine za vršenje pritiska na Netanyahua. U Londonu u ponedjeljak slična slika. 'Izraelski veleposlanik u Londonu Daniel Taub službeno je jutros pozvan u ministarstvo vanjskih poslova... Ministar (za Bliski istok) izložio mu je zabrinutost Velike Britanije', kazao je glasnogovornik Foreign Officea.

>> Merkel potvrdila potporu svoje zemlje Izraelu

'Bilo koja odluka o mjerama koje bi Britanija mogla poduzeti ovisit će o ishodu naših razgovora s izraelskom vladom i međunarodnim partnerima, uključujući SAD i Europsku uniju', dodao je. Britanija i Francuska osudile su izraelske planove za izgradnju 3.000 dodatnih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu.

Njemačka je pozvala u ponedjeljak Izrael da se uzdrži od širenja naselja, ali je rekla da će se posjet premijera Netanyahua Berlinu ovoga tjedan održati kao što je i planirano. 'Mi pozivamo izraelsku vladu da odustane od toga', rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert na tiskovnoj konferenciji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene