Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelske vlasti ne žele objaviti službeno izvješće o izgradnji naselja na okupiranoj Zapadnoj obali iz straha da bi ono moglo izazvati neprilike.


Kako navodi list, izvješće otkriva da je velik dio zgrada u naseljima na Zapadnoj obali izgrađen bez prethodnog dopuštenja, bilo da je riječ o divljim naseljima ili o naseljima koje su vlasti odobrile.

Vezani članci Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad Martina Cuvaj Ravnateljica Centra u Ivanić-Gradu: "Minute su nas dijelile od toga da se dogodi veliko zlo. Otac je razvalio vrata i detektor metala, bacio zaštitarku na stol i razbio ga..." Domagoj Mikić i bivši udomitelj zlostavljane djevojčice Bivši udomitelj ozlijeđene djevojčice u suzama: "Kad bih je zagrlio ne bih je nikad više pustio. Ne bih je pustio nikad da sam znao..."

Ministarstvo obrane zatražilo je prošlog tjedna od suda u Tel Avivu da potvrdi njegovu odluku da ne objavi izvješće koje bi, kako smatra, moglo naštetiti "sigurnosti države i njezinim vezama s inozemstvom", dodaje list. Sud još nije odgovorio.

Ministarstvo među ostalim obrazlaže da bi objavljivanje izvješća naštetilo vezama sa Sjedinjenim Državama koje traže da se zaustavi izgradnja židovskih naselja.

Međunarodna zajednica drži nezakonitim sva naselja koja su na okupiranim područjima izgrađena nakon lipnja 1967., pa i ona koja su dobila zeleno svjetlo izraelskih vlasti.