Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izrael se po ocjeni svog premijera Ehuda Olmerta mora pomiriti s podjelom Jeruzalem u okviru budućeg bliskoistočnog mirovnog sporazuma.


U novogodišnjem intervjuu za list 'Jerusalem Post', Olmert je kazao kako i najbliži prijatelji države Izrael na međunarodnoj pozornici teže ostvarenju države unutar granica od 1967. s
podijeljenim Jeruzalemom.

Vezani članci Nasilje u Pojasu Gaze nakon otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu (Foto: AFP) Očekuje se novo nasilje dok Palestinci obilježavaju "Nakbu", Izrael bombardirao Hamasove ciljeve u Gazi Palestinci prosvjeduju (Foto: AFP) - 3 Krvoproliće u Pojasu Gaze: Izraleske snage ubile 55 Palestinca, ranjeno više od 2400 ljudi, a Bijela kuća za sve krivi Hamas

Palestinci zahtijevaju arapski istočni dio Jeruzalema kao glavni grad svoje buduće države, dok Izrael polaže pravo na cijeli grad kao 'vječne i nedjeljive prijestolnice'.

Olmert je u razgovoru izrazio načelnu spremnost na podjelu zemlje s Palestincima, ali je naglasio da Izrael na području Zapadne obale nije pripravan na potpuno povlačenje unutar granica iz 1967. 

Grad kojeg su stvorili izraelski doseljenici Malle Adumim nazvao je 'neotuđivim dijelom Izraela' podsjećajući pritom na pismo američkog predsjednika Georga Busha iz 2004. upućeno tadašnjem izraelskom premijeru Arielu Sharonu. Bush je tada napisao da je s obzirom na nastalu stvarnost na području Zapadne obale i postojeće izraelsko stanovništvo i naselja,
posve nerealno očekivati potpuno izraelsko povlačenje iz Zapadne obale. Bush je već onda govorio 'o 1967 plus, što je začuđujuće postignuće za Izrael', objasnio je Olmert.

Unatoč tome, nastavio je Olmert, neke oporbene, desno orijentirane stranke u Izraelu još uvijek imaju nerealne ideje jer sami odbijaju kompromis o 'dijelovima zemlje Izrael' (na Zapadnoj obali). Ako bi u Izraelu postojala samo jedna država za dva naroda, onda bi to po Olmertu, moglo značiti 'kraj postojanja Izraela kao židovske države'.

'Ne možemo ignorirati tu opasnost, ona postoji i čak je vrlo realna', rekao je Olmert.