Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem u Grčkoj

''Najezda stjenica, napustite smještaj, kazna 500 eura'': Otkriveno što stoji iza ovih poruka

Stjenice
Stjenice Foto: Getty Images
Grčko Ministarstvo zdravstva zatražilo je pomoć policije protiv prevaranata koji su izmišljanjem najezde stjenica pokušali prestrašiti strane turiste i prisiliti ih da napuste stanove za kratkoročni najam u Ateni.

Plakati zalijepljeni ispred stambenih zgrada u središtu Atene, ukrašeni navodnim logotipima Ministarstva zdravstva i općine Atena apsolutno su lažni, priopćilo je Ministarstvo. 

Ministarstvo je zatražilo pomoć policije protiv prevaranata koji su izmišljanjem najezde stjenica pokušali prestrašiti strane turiste i prisiliti ih da napuste stanove za kratkoročni najam u Ateni.

Na plakatima, upućenima "dragim posjetiteljima" na lošem engleskom, tvrdilo se da su zdravstvene vlasti naredile evakuaciju lokalnih privatnih pansiona kako bi se zaštitilo javno zdravlje stalnih grčkih stanara.

Kao razlog navedena je nepostojeća najezda stjenica te je turistima rečeno da će platiti kaznu od 500 eura ako ne napuste smještaj, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnici Zelenski otkazao obraćanje Ukrajini ponestaje novca, a SAD odbija slanje novih milijardi: Problem je to i za Europu, posljedice bi mogle biti vrlo ozbiljne

Osim krize troškova života, Atena i drugi dijelovi Grčke suočavaju se sa stambenim problemima koji su uglavnom uzrokovani porastom broja stanova za kratkoročni najam, većinom namijenjenih stranim posjetiteljima.

Potaknulo je to i rast dugoročnih troškova najma za Grke, od kojih su mnogi bili prisiljeni napustiti stambena područja u središtu Atene.

Vrijednosti nekretnina također rastu, dijelom zbog programa "zlatne vize" koji stranim ulagačima u nekretnine nudi boravak. Turizam je vodeći pokretač grčkog gospodarstva, čini petinu njegove godišnje proizvodnje i očekuje se da će ova godina biti rekordna po dolascima.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je kako je zatražilo od policije da učini sve što je potrebno kako bi se pozabavila prijevarom. Rečeno je da nikome nije dopušteno terorizirati i dezinformirati javnost o pitanjima javnog zdravlja. Grčka nije zabilježila veće probleme s krvopijama koje su nedavno izazvale iznenađenje u Francuskoj.

Pročitajte i ovo Vladimir Matijanić Vladimir Matijanić DORH donio odluku o smrti Vladimira Matijanića, ali prvo će je doznati obitelj

Stjenice, koje su uglavnom nestale iz svakodnevnog života do 1950-ih, ponovno su se pojavile u posljednjim desetljećima i postale su sve otpornije na kemijske tretmane. Mogu biti prisutne u madracima, ali i u odjeći i prtljazi, a izlaze noću kako bi se hranile ljudskom krvlju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene