Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podnesene prijave

Građani zgroženi, uključila se i policija: "Ubijanje životinja na tako brutalan način...? Prestrašno!"

Aktualno Galerija Pas - 2 Pas - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Pas - 1 Pas - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Mačka - 3 Mačka - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Mačka - 2 Mačka - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Mačka - 1 Galerija 1/5 >>
Nakon što je oko njihove zgrade netko ostavio otrov za mačke, stanovnici Splita, koji su se o tim mačkama i brinuli, pobunili su se. No Splitsko-dalmatinska županija i dalje ne zna kako riješiti pitanje napuštenih životinja jer skloništa za životinje vode volonteri.

Nakon što im je otrov pomiješan s hranom, u Splitu je uginuo velik broj uličnih mačaka o kojima su se umjesto Grada, kojemu je to zakonska obveza, brinuli građani. Približavanjem predizbornih kampanja pojavile su se i nove inicijative za otvaranje prvog azila za napuštene životinje u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

"Kakav čovjek stvarno mora biti da takvo nešto napravi?! Kakav? Je li on monstrum...? Ja njemu ne mogu reći da je beštija, on je sotona!" rekla je jedna Splićanka, stanovnica zgrade kod koje je podmetnut otrov. 

"Otvorim prozor i gledam dolje, leži li netko. A bilo ih je 24 do 26. Sad ih je ostalo nekih četiri, pet", rekla je novinaru Dnevnika Nove TV Ivanu Kaštelanu jedna od stanovnica zgrade. Stanari su zajednički prikupljali sredstva za hranu, sterilizaciju i veterinara.

"Ali stvarno nikome nisu smetale. Toliko su bile mazne..." primijetila je treća susjeda i dodala: "Oni koji ih ne vole ne diraju ih, to je pravilo naše zgrade i to ljudi poštuju. Ovo je najvjerojatnije netko sa strane."

Radi li se zaista o nekome sa strane, provjerava i policija nakon podnesene prijave.

Pročitajte i ovo Učionica - 2 bijesni roditelji Djecu s poteškoćama u razvoju smjestili u neadekvatnu učionicu? "Tu su cijevi, vatrodojavna centrala, stalno netko ulazi"

"Ubijanje životinja na tako brutalan način da ih truju? Prestrašno!" smatra Splićanka Jadranka, dok njezina sugrađanka Eta tvrdi: "Ja toliko plačem kad vidim tu situaciju. Prema tome, nemoguće je, neljudski trovati, mučiti i zapustiti."

Desetljeće političkog nadmudrivanja rezultiralo je time da se o napuštenim životinjama u toj županiji brinu jedino volonteri. Tako sklonište u Kaštel-Sućurcu sufinanciraju građani okupljeni u Zakladi Beštije.

"Nije nimalo jednostavno", tvrdi upravitelj no kill skloništa za životinje Zvonimir Filipović te dodaje da njihov rad uključuje rad sa životinjama koje su i ranjene i ozlijeđene i nesocijalizirane.

"Zato smo i osnovali ovo i izgradili sklonište kako bismo brojnim životinjama koje su u nevolji i koje trebaju pomoć već danas bili u mogućnosti pomoći, pružiti veterinarsku njegu i pronaći prikladne domove", objasnio je.

Pročitajte i ovo Dvije osobe smrtno su stradale u nesreći u tunelu Učka prometna nesreća Užas na izlazu iz tunela Učka! Dvije osobe smrtno stradale, autom se zabio u betonski blok

Takav je dan doživjela Mala, koja je u ovo sklonište stigla kao štene prije godinu dana. Veliku mješanku udomili su turisti iz Kanade.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene