Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovačka stranka lijevog centra Smer pod vodstvom bivšeg premijera Roberta Fica u subotu je pobijedila na izborima osvojivši 39,3 posto glasova, pokazali su prvi rezultati izlaznih anketa koje je za slovačku javnu televiziju provela agencija Focus.


Na drugom je mjestu Demokršćanski pokret (KDH) s 9,9 posto. Slovačka demokratska i kršćanska unija (SDKU), stranka ministra vanjskih poslova Mikulasa Dzurinde osvojila je prema izlaznim anketama 8,1 posto glasova i time prešla prag za parlament. Zbog korupcijskog skandala s dugoročnim posljedicama koji su se dogodili tijekom Dzurindina mandata u vladi 2005/2006. nije bilo izvjesno da li će SDKU ući u parlament.

U novom parlamentu bi se trebala naći i prosvjedna stranka 'Obični ljudi', mađarsko-slovačka stranka Most-Hid kao i liberalno-populistička stranka Sloboda i solidarnost (SaS). Prema izlaznim anketama koje je provela agencija MVK za privatnu televiziju Markiza TV stranka Smer osvojila je 37,3 posto glasova i 69 mjesta u parlamentu, dok KDH po toj anketi dobiva 10,8 posto glasova.

Vezani članci Slika nije dostupna Mrtva žena uvjerljivo pobjedila na lokalnim izborima! Slika nije dostupna Andro Vlahušić je gradonačelnik Dubrovnika - Ovdje doznajte i ostale rezultate

Prvi službeni rezultati očekuju se u nedjelju. Ako se potvrde rezultati izlaznih anketa, stranka bivšeg premijera Fica, Smer, s malo manje od 40 posto glasova trebat će koalicijskog partnera kako bi formila većinsku vladu.

U subotu je 4,3 milijuna registriranih birača u Slovačkoj izašlo na glasališta kako bi izabrali novi parlament. Na izborima se 26 stranaka borilo za 150 mjesta u parlamentu. Prijevremeni izbori su postali nužnim, nakon što se u listopadu prošle godine raspala koalicija desnog centra zbog nesuglasica o europskog fondu za spašavanje posrnulih članica i pomoći Grčkoj nakon samo dvije godine na vlasti. (Hina)